Extinction Rebellion

Verkeer Amsterdam ontregeld door klimaatactivisten: wie zijn deze mensen?

26 april 2019 13:16
Klimaatactivisten leggen in Amsterdam het verkeer plat Beeld © Eigen foto

Van het Centraal Station tot het Roelof Hartplein en het Weesperplein: de ochtendspits in Amsterdam was vanmorgen op verschillende plekken flink ontregeld. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion blokkeerden daar de weg om te protesteren tegen de klimaatcrisis. Maar wie zijn deze activisten eigenlijk en waar komen ze vandaan?

De chaos in Amsterdam was vanmorgen groot. Daar voerde de Nederlandse tak van Extinction Rebellion (XR) actie tegen de klimaatcrisis. Het is dezelfde activistische groep die vier weken geleden 'dood neervielen' Utrecht Centraal.

Zeven minuten

Vanmorgen trokken de activisten door het centrum van Amsterdam om kruispunten te blokkeren en hiermee aandacht te vragen voor het klimaat. De blokkades duurden steeds zeven minuten, legt Egbert Born van XR uit aan Editie NL. "Ons doel is om op een geweldloze manier een signaal af te geven aan de politiek. We hechten waarden aan de natuur en alles wat leeft."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dood vallen voor klimaat

Britse actiegroep

Extinction Rebellion is een van oorsprong Britse actiegroep, opgericht in oktober 2018. Afgelopen december werd ook een Nederlandse tak in het leven geroepen. "Er zijn veel jonge mensen tussen de 20 en 25 jaar bij ons aangesloten. Zij hebben nog een heel leven te gaan en hechten waarde aan de belangen van de aarde en het bestaan van groene bedrijven", aldus Egbert.

Swarming

XR maakt tijdens haar protesten gebruik van 'swarming': in zwermen verschijnen activisten op drukke punten, om daarna weer te verdwijnen. Op deze manier kan zelfs een klein aantal activisten een grote impact hebben. "Het idee is om op deze manier uit handen te blijven van de politie", vertelt Jacquelien van Stekelenburg, hoogleraar Sociale Verandering en Conflict aan de VU, aan Editie NL. "Ik vind het intrigerend om te zien hoe ze steeds het nieuws halen terwijl er niet veel mensen aan meedoen. Heel knap."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een geheime opstand tegen de klimaatplannen

Goed doel

Volgens Van Stekelenburg is het tijdens dit soort protesten de kunst om het volk – ondanks de overlast die de actie veroorzaakt – aan jouw kant te houden. "Het is in hun ogen voor een goede zaak, dus ze verwachten dat men meer slikt. In Frankrijk wordt tijdens dit soort protesten vaak gezegd:  'Het mag dan vervelend zijn, maar het is voor een goed doel.'"

Imago

Egbert Born van XR maakt zich geen zorgen om het imago van de actiegroep. "Er zijn altijd mensen die dit soort protesten vervelend vinden. De CO2-uitstoot neemt alleen maar toe en dit soort acties is nu eenmaal nodig om verandering teweeg te brengen. Wel zorgen we dat het protest geweldloos blijft."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore