13 graden

Rode Kruis waarschuwt voor onderkoeling op Koningsdag

26 april 2019 11:31
Archieffoto Beeld © ANP

Het Rode Kruis waarschuwt Oranje-feestvierders om een extra paar sokken en een droog shirt mee te nemen op Koningsdag. 'Eenmaal een nat pak gehaald, is er grote kans op onderkoeling. Zeker in combinatie met overmatig alcoholgebruik is dat een risico.'

De organisatie waarschuwt dit weekend voor de regen en, in vergelijking met de afgelopen dagen, lagere temperaturen. "Na een aantal zonnige en warme dagen kan 13 graden fris aanvoelen, zeker als je nat regent."

Feestvierders zouden er dan ook goed aan doen om stevige schoenen aan te trekken, hun kinderen op de vrijmarkt niet op de koude grond te laten zitten, niet te veel te drinken en goed te eten. Het advies geldt niet alleen voor Koningsdag, maar ook voor Koningsnacht.

Gezond verstand?

Volgens een woordvoerder van het Rode Kruis is het altijd goed als mensen extra alert zijn. "We gaan er vanuit dat iedereen logisch nadenkt en een warme jas aantrekt, maar het kan geen kwaad om er even goed bij stil te staan dat het flink gaat regenen."

Op winterse evenementen als carnaval en Oud en Nieuw doet het Rode Kruis dit soort waarschuwingen, mits het koud is, ook. "Dat het nu eind april is, maakt niet uit. We kijken altijd naar het weer. Als mensen alcohol drinken, onderschatten ze de kou. Ook op Koningsdag."

EHBO-posten

Medewerkers zijn vrijdagavond en zaterdag overal in het land aanwezig om EHBO te verlenen. "Dat doen we, ongeacht het weer, sowieso. Het Rode Kruis is altijd met EHBO-posten aanwezig bij grote evenementen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore