Proef

Gaan we binnenkort 's nachts naar de film? 'Nu is winkelen op zondag ook normaal'

25 april 2019 12:20 Aangepast: 25 april 2019 12:55
Foto ter illustratie. Beeld © iStock

Middenin de nacht een filmpje pakken. Vanaf dit weekend kan dat bij de Pathé Arena in Amsterdam. Tot en met juli is de bioscoop in het weekend 24 uur per dag open. Zitten we daar eigenlijk wel op te wachten?

Er zijn in Nederland al tandartsen die dag en nacht open zijn, sportscholen waar je 24 uur per dag terecht kunt en tankstations en fastfoodrestaurant waar je altijd heen kunt rijden.

In navolging van Rotterdam gaat de Pathé in Amsterdam vanaf dit weekend kijken of mensen ook behoefte hebben aan een bioscoop die non-stop geopend is. "We zien dat mensen behoefte hebben om later naar de film te gaan", zegt een woordvoerder van Pathé tegen Editie NL. "Bezoekers willen een terrasje pakken en daarna nog naar de film."

Een gevoel van vrijheid

Retaildeskundige Kitty Koelemeijer denkt dat er nu nog niet zoveel vraag is naar de nachtbioscoop, maar dat dat snel kan veranderen. "Dat zagen we ook bij winkels die op zondag open gingen. Tegenwoordig vinden we dat de normaalste zaak van de wereld."

Volgens consumentenpsycholoog Patrick Wessels geeft een bioscoop die altijd open is ons het idee dat we zelf in de hand hebben wanneer we naar de film gaan. "Dat zorgt voor een gevoel van vrijheid."

Sociale norm

Een klein groepje zal het volgens Wessels onzin vinden dat een bioscoop altijd open is, maar hij denkt dat de meesten het prettig vinden dat ze niet meer worden beperkt door openingstijden.

Toch is het de vraag of we er echt gebruik van gaan maken. "De sociale norm is op dit moment niet om om drie uur 's nachts naar de film te gaan of om middenin de nacht te gaan sporten."

Risico's

Ook waarschuwt de consumentenpsycholoog voor de mogelijke gevaren. "Er is een risico voor mensen die niet goed met grenzen kunnen omgaan. Zij zullen zich bijna verplicht voelen om er gebruik van te maken, simpelweg omdat het er is."

"In het brein van de consument denken we onbewust dat zo'n nachtopening wel met een reden gekozen zal zijn en dat er dus voordelen aan zitten. Maar dat is niet altijd zo. En in dit geval moeten mensen zich realiseren dat het een test is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore