Onhygiënisch?

Linda is trots op haar okselhaar: 'Het hoort bij mijn lichaam'

25 april 2019 11:21 Aangepast: 25 april 2019 12:23
YouTuber Linda de Munck Beeld © Editie NL

Okselhaar voor haar. Een Britse fotograaf moedigt het van harte aan en maakte een project over lichaamsbeharing bij vrouwen. Ook in Nederland zijn er vrouwen die het haar onder de oksels volop laten groeien. En daar krijgen ze nogal wat kritiek op.

YouTuber Linda de Munck laat haar okselhaar sinds vorig jaar zomer staan. "In het begin deed ik het om een statement te maken, inmiddels vind ik het ook écht mooi. Het hoort bij mijn lichaam", vertelt ze aan Editie NL.

Linda vindt het tegenwoordig zelfs een beetje gek als vrouwen kale oksels hebben. "Ik merk dat okselhaar bij vrouwen meer opkomt. Er wordt meer over gesproken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fotograaf maakt project over vrouwen met okselhaar

'Ze vinden het vies én het hoort niet'

Haar volgers zijn inmiddels wel aan haar behaarde oksels gewend en ze krijgt vooral positieve reacties. "Maar er zijn ook veel tieners, vooral jongens, die er moeite mee hebben. Zij voelen zich persoonlijk aangevallen en beledigd." 

Als Linda een foto plaatst waarop haar okselhaar te zien is, ontvolgen honderden mensen haar. "Ze vinden het te ver gaan. Ze vinden het vies én het hoort niet", vertelt Linda. "Maar als mensen zeggen dat iets niet hoort, dan doe ik het juist. Dat werkt voor mij als brandstof!"

Okselhaar onhygiënisch?

Linda scheert haar okselhaar nu af en toe, maar trimt het vaker. "Ik vind ook dat volledig kale oksels sneller stinken. Je lichaam went eraan dat er haar zit."

Dermatoloog Menno Gaastra benadrukt: "Okselhaar is absoluut niet onhygiënisch." Volgens Gaastra is het wel zo dat bacteriën makkelijker op de huid tussen de haren gaan zitten. "Als je je minder vaak wast, ga je sneller ruiken mét okselhaar dan zonder. Maar als je het schoon houdt, is er niks aan de hand."

Ontstekingen

Volgens de dermatoloog kunnen bacteriën juist sneller in de huid komen als je je scheert. "Ze kruipen in de kleine wondjes die ontstaan, waardoor je ontstekingen kunt krijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore