Ga naar de inhoud
Feest?

Vier op de tien Nederlanders geen liefhebber van Koningsdag

Beeld © iStock

Struinen over de rommelmarkt, oranje tompoucen eten en biertjes drinken: gezellig toch, Koningsdag? De meeste Nederlanders vinden van wel, maar vier op de tien mensen zeggen geen fan van de feestdag te zijn.

Uit onderzoek van Acties.nl onder 1025 Nederlanders blijkt dat 41 procent weinig om Koningsdag geeft. Ook vindt de helft van alle ondervraagden het niet erg om met Koningsdag te werken, als ze hiervoor op een ander moment een vrije dag kunnen opnemen.

In Limburg zijn ze het meest negatief over Koningsdag. Meer dan twee derde van de Limburgers vindt het geen enkel probleem om tijdens de nationale feestdag te werken. Daarnaast is slechts 28 procent een liefhebber van Koningsdag.

Drukte

Een grote ergernis is de drukte tijdens Koningsdag en -nacht; 39 procent stoort zich hieraan. Voor een derde van de Nederlanders is dit de reden om op 27 april weg te blijven uit het centrum van hun woonplaats.

In Gelderland ergeren ze zich het meest aan de drukte, Zeeuwen vinden het het minst vervelend. 

Alcoholverbod

Is dat dan het enige dat onze feestvreugde verstoort? Nee. Voor bijna de helft van de ondervraagden is overmatig alcoholgebruik van mede-feestvierders een ergernis. Maar liefst 38 procent is zelfs voorstander van een algeheel drankverbod.