Ondergedoken

Noor zit gevangen in haar huwelijk: 'Hier ben ik gescheiden, in Egypte nog getrouwd'

24 april 2019 10:52 Aangepast: 24 april 2019 18:38
Noor (niet haar echte naam) werd geestelijk en lichamelijk mishandeld Beeld © EditieNL

In de Tweede Kamer wordt vanavond gedebatteerd over huwelijkse gevangenschap. Deze huwelijken, waarbij je getrouwd moet blijven omdat je partner een religieuze scheiding weigert, komen in Nederland nog steeds voor.

"Dit debat is historisch. Het gaat over het recht om altijd te kunnen scheiden", zegt Shirin Musa van Femmes for Freedom. De vrouw heeft zelf in huwelijkse gevangenschap gezeten, maar heeft zichzelf uiteindelijk via de rechtelijke weg bevrijd. "Dat was de mooiste dag van mijn leven."

De zaak van Shirin was de eerste keer in Nederland, waarbij een man gesommeerd werd om mee te werken aan een religieuze scheiding. "Ik ben daarna het land ingegaan en heb Femmes for Freedom opgericht." De organisatie helpt jaarlijks zo'n zestig vrouwen.

'Politie is niet op de hoogte'

Deze vrouwen zijn bijvoorbeeld in het buitenland getrouwd en hebben het huwelijk ook in Nederland laten erkennen. "Als je wil scheiden, dan moet dat via de Nederlandse én de buitenlandse wet. Maar het probleem is dat deze landen echtscheidingsbeschikkingen vaak niet erkennen." Je moet dan terug naar het desbetreffende land om dat huwelijk te ontbinden. 

Sinds 2013 is het huwelijkse gevangenschap strafbaar, maar volgens Shirin is de aanpak in Nederland onvoldoende. "Onlangs werd ik nog met een jonge vrouw door de politie in Rotterdam weggestuurd, omdat de agenten er niet van op de hoogte waren dat het huwelijkse gevangenschap strafbaar is. Dat is een probleem."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze chief redt meisjes in Malawi van gedwongen huwelijken

Diverse gemeenschappen

Jeroen van Wijngaarden van de VVD gaat vanavond in de Tweede Kamer voorstellen dat alle mensen die meewerken aan een illegaal religieus huwelijk, strafbaar worden gesteld. "Dat is baanbrekend", zegt Shirin. "Geregistreerde huwelijken moeten bevorderd worden, anders blijven de vrouwen rechteloos achter."

De grootste groep van de vrouwen die bij Femmes for Freedom terecht komt, zijn moslimvrouwen. "Maar dit soort huwelijken komen voor in diverse gemeenschappen. Het probleem is dat moslimvrouwen voor dit soort zaken kunnen worden vervolgd in moslimlanden. Daarom is het voor hen gruwelijker."

'Ik werd mishandeld'

Noor, niet haar echte naam, is in Egypte getrouwd met een Egyptenaar. "Kort daarna zijn wij in Nederland gaan wonen en toen werd het huwelijk ook hier erkend. Na een jaar gingen we weer terug naar Egypte. Daar begonnen de problemen", vertelt ze aan EditieNL.

"Mijn man hield mij gevangen in mijn eigen huis en daar werd ik geestelijk en lichamelijk mishandeld. Ik moest mij aan zijn regels en aan de regels van zijn familie houden. "Ik mocht nergens naartoe zonder zijn toestemming." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Overheid neemt ontstaan shariawijken niet serieus'

'Het is eerwraak'

Toen Noor naar Nederland vluchtte, is er een fatwa over haar uitgesproken. "Ik heb de familie geschaad door hem zomaar te verlaten. Het is eerwraak." De vrouw woont inmiddels tien jaar ondergedoken in Nederland.

In Nederland is ze gescheiden, maar in Egypte niet. "Ik voel mij in de steek gelaten door de Nederlandse overheid. Hij is een Nederlander en heeft daarom het recht om hier te komen. Hij heeft zelfs het recht op mijn pensioen en mag hertrouwen. Hij heeft alleen maar voordelen. Ik moet voor de rest van mijn leven over mijn schouder kijken."

'Ik word gestalkt'

De (ex-)man van Noor zoekt nog vaak contact met haar. "Hij probeert mij via mijn familie op allerlei manieren uit de tent te lokken. 'Hoe is het met haar? Ik hou nog steeds van haar', stuurt hij dan. Ik word gestalkt."

Noor voelt zich machteloos. "Het enige wat ik kan doen is af en toe de politie bellen. Verder krijg ik geen enkele bescherming. Ik heb ook wel het gevoel dat de politie lacherig doet. Dat ik dom ben geweest door met een buitenlander te trouwen."

Consequenties van het huwelijk

Noor is blij dat het debat vanavond plaatsvindt en dat er aandacht aan wordt besteed. "Het zou fijn zijn als de wetgeving zou aangeven dat vrouwen in dit soort situaties gevaar lopen. Egypte is een mooi land, waar je verliefd kan worden op een knappe Egyptenaar. Maar vrouwen hebben geen idee wat de consequenties van een huwelijk kunnen zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore