Succesvolle campagne

Bollenkweker ziet minder schade aan bloemenvelden dan vorige jaren

23 april 2019 16:07 Aangepast: 23 april 2019 16:35
De bewustwordingscampagne rondom de bollenvelden lijkt te hebben geholpen. Beeld © iStock

De campagne om voorzichtiger om te gaan met de Nederlandse bollenvelden, heeft z'n vruchten afgeworpen. Volgens bollenkweker Simon Pennings heeft de drukte in het paasweekend een stuk minder schade opgeleverd dan vorig jaar. "Het gaat de goede kant op, maar we hebben nog een lange weg te gaan."

Helemaal schadevrij zijn ze niet, maar toch zegt Simon Pennings 'gematigd tevreden' te zijn over de staat van zijn bollenvelden na het paasweekend – een weekend dat dankzij het prachtige weer nog eens extra druk is geweest.

10.000 euro schade

Vorig jaar had de bollenkweker maar liefst 10.000 euro schade door toeristen en influencers die zijn bloemen kapot trapten. "We voelden ons compleet machteloos. Het was onmogelijk om al die massa's mensen tegen te houden. We stonden erbij en keken ernaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ludiek filmpje waarschuwt toeristen: trap geen tulpen plat

Dranghekken

De bollenkweker was het zo zat, dat hij dit jaar dranghekken met banners heeft geplaatst. Die laten zien dat bezoekers wel vóór de bloemen mogen poseren, maar niet diep de velden in mogen lopen. Ook stonden er veertig ambassadeurs verspreid door de bollenstreken om de regels uit te leggen.

Bewustwordingscampagne

Daarnaast lanceerde het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) een video met de boodschap om van de tulpen af te blijven. "Die is de hele wereld over gegaan. Er wordt echt over gepraat", aldus Simon.

'Die bollen zijn mijn inkomen'

Volgens Simon denken veel bezoekers dat de bollenvelden één groot pretpark vormen. "Het is geen vandalisme of baldadigheid, maar puur onbekendheid. Mensen denken dat het speciaal voor toeristen gemaakt is. Maar nee: die bollen zijn mijn inkomen. Gelukkig begrijpen mensen dat meteen, als we het uitleggen."

Bollenkweker Simon Pennings. Bollenkweker Simon Pennings.

Lange weg te gaan

Hoewel hij nog niet precies weet hoe hoog de schade dit jaar zal uitvallen, ziet Simon nu al dat de velden er minder slecht aan toe zijn dan vorig jaar. "Het kwartje is gevallen. Toeristen spreken zelfs elkaar aan. Het gaat de goede kant op, maar we hebben nog een lange weg te gaan."

Instagram

Een snelle blik op Instagram – waar foto's in de bollenvelden populairder zijn dan ooit – bewijst dat er inderdaad nog werk aan de winkel is. Een hoop toeristen én Nederlanders – waaronder populaire influencers – is ondanks de waarschuwingen toch de velden ingegaan. Sommigen plukken zelfs hun eigen boeket om mee te poseren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore