Ga naar de inhoud
Broeikasgassen

Stadsvijvers net zo smerig als 200.000 auto's: 'Stop met het voeren van eendjes'

Eendjes voeren is slechter voor het milieu dan je wellicht zou denken Beeld © iStock

Ze zien er vaak zo idyllisch uit: stadsvijvers. Een paar lieve eendjes en wat lelies er in en af is je zomerse plaatje. Maar schijnt bedriegt, want volgens wetenschappers van de Radboud Universiteit stoten deze vijvers net zoveel broeikasgassen uit als 200 duizend auto’s.

Uit het onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt dat in de drab van de bodem van de stadsvijvers bellen gas ontwikkelen naar het wateroppervlak die samen jaarlijks net zoveel broeikasgassen uitstoten als 200 duizend auto’s. Oftewel zo’n 270 duizend ton CO2-uitstoot. En dat zal alleen maar toenemen als de temperaturen blijven stijgen.

Wereldleiders
Lees ook:
Wereldleiders bijeen op klimaattop over broeikasgas: 'Het wordt spannend'

Tamara van Bergen, onderzoeker van de Radboud Universiteit, hield een jaar lang de stadsvijver van Malden onder de loep. Elke 24 uur deden Van Bergen en haar collega’s er een meting. "Het gaat om de in stedelijk gebied aangelegde vijvertjes. Het 'grappige' is dat deze vaak zijn aangelegd voor de verkoeling. Daar zorgen ze ook wel voor, maar bij hogere temperaturen krijg je meer methaan en dat zorgt weer voor broeikasgasemissie", zegt Van Bergen tegen EditieNL.

Smurrie op de bodem

De drab ontstaat door hondenpoep, straatvuil via regenbuien en het voeren van eendjes, legt Van Bergen uit. Maar hoe schadelijk deze stadsvijvers daadwerkelijk zijn, is volgens de onderzoeker lastig te zeggen. Van Bergen: "Als ze niet goed onderhouden worden, dan krijg je alg en daarvan weten we dat het wel slecht is. Vaak wordt de bovenkant van die vijvers wel onderhouden, maar het probleem zit juist in de smurrie op de bodem."

Doorbraak
Lees ook:
Doorbraak in algenteelt: 'Dit is de oplossing voor het CO2-probleem'

Eén oplossing om deze viezigheid te voorkomen is een systeem waardoor het straatvuil via het regenwater naar het riool wordt geloosd in plaats van naar de vijver. Maar deze oplossing geldt alleen voor de aanleg van nieuwe wijken.

Stop met voeren!

Andere oplossingen zijn het stoppen met het voeren van eendjes, het opruimen van de hondenpoep én het beter kijken naar waar welke bomen worden geplant. "De vijvers staan namelijk erg in contact met hun directe omgeving. Door vuil, poep en bladeren worden het water en de bodem van de vijver steeds rijker aan voedingsstoffen voor bacteriën. Persoonlijk zou ik als eerste zeggen: stop met het voeren van eendjes", zegt Van Bergen.

Bekijk hier de video:

02:40