Perfect weer

Bereid je voor: muggen prikken erop los de komende dagen

19 april 2019 11:27 Aangepast: 19 april 2019 13:18
Beeld © iStock

Het warme weer van de komende dagen is fijn voor de mens, maar misschien nog wel fijner voor de mug. De hoge temperaturen, weinig wind en droogte is ideaal voor steekmuggen.

Als het mooi weer wordt, komen de muggen die de winter overleefd hebben uit hun winterrust. Ze gaan bloed zuigen en leggen eitjes. "Pas in mei of juni komen de eerste nieuwe volwassen muggen tevoorschijn, dus dan verwachten we de echte grote overlast", zegt insectendeskundige Sander Koenraadt van de Wageningen Universiteit.

Maar ook de komende tijd kun je al behoorlijk veel last van de beestjes hebben. "De vliegomstandigheden van de muggen die er nu al zijn, zijn dit weekend uitstekend", vertelt Koenraadt. "De hoeveelheid muggen valt dus relatief mee, maar ze zijn wel erg actief."

Tips

En dus doe je er goed aan om voorzorgsmaatregelen te nemen. "Je kunt je insmeren met antimuggenmiddelen waar deet in zit, of een meer natuurlijke lemon eucalyptusolie", adviseert Koenraadt. 

Ook is het verstandig om het probleem bij de bron aan te pakken. "Om te voorkomen dat muggen kunnen broeden, moet je plekken met stilstaand water, zoals een regenton, afsluiten of leeg maken." Helpt dat allemaal niet en wil je 's nachts niet lek geprikt worden? "Zorg dan voor goede horren in huis en slaap onder een klamboe."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore