ASMR

Krakende gewrichten: waarom vinden sommigen dat zo'n fijn geluid?

19 april 2019 10:36 Aangepast: 22 april 2019 09:52
Beeld © iStock

Op YouTube zijn ze heel populair: filmpjes waarin mensen die hun rug of nek laten krakken. Het is de nieuwste variant van ASMR-filmpjes. In die video's hoor je normaal gesproken erg rustgevende geluiden. Maar ook deze kraakfilmpjes kunnen een rustgevend effect hebben.

"De meeste mensen die ik behandel, associëren het kraken met een bepaald gevoel van opluchting", zegt Ruud Vogler, rugexpert bij Fysius, tegen Editie NL. "Het gaat om de kick van de klik. Als het niet geklikt heeft, dan voelt het niet compleet." 

En dat voldane gevoel ervaren mensen niet alleen als ze op de tafel van bijvoorbeeld een chiropractor liggen, maar ook als ze vanachter hun computer naar dit soort behandelingen kijken. ASMR-kraakvideo's zijn voor veel mensen bevredigend.

Rustgevende werking

Anouk Keizer, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, begrijpt dat wel. "Mensen vinden het geluid fijn en houden ervan om naar iemand te kijken die geconcentreerd met een vak bezig is, zoals een chiropractor", vertelt ze aan Editie NL.

"Als je kijkt naar zo'n behandeling kijkt, kan dat heel rustgevend werken. Zo'n filmpje kan hetzelfde effect hebben als een behandeling die je zelf ondergaat."

'Doe het niet te vaak'

Veel mensen produceren dat geluid door zelf hun vingers, nek of andere gewrichten te kraken. Ruud Vogler waarschuwt wel: "Doe dat alleen bij gewrichten die goed kunnen bewegen en doe het niet te vaak. Als je te veel kraakt, kan dat schadelijk zijn. Je rekt dan in feite de gewrichten op."

Tot slot is er natuurlijk ook een groep die al dat gekraak vreselijk vindt. "Dat geldt voor alle geluiden. Sommigen vinden het heerlijk, anderen kunnen er totaal niet tegen", vertelt Keizer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`