Kingsland

Confetti-verbod dreigt voor Rotterdam: 'Het is niet op te ruimen'

18 april 2019 14:09 Aangepast: 18 april 2019 18:42
Confetti op een eerdere editie van Kingsland Beeld © Facebook.com/KingslandFestival

Confetti wordt mogelijk verboden in Rotterdam. De Partij voor de Dieren pleit daarvoor en ook GroenLinks sluit zich bij het voorstel aan. De aanleiding is de aankondiging van een wereldrecordpoging confetti schieten tijdens een festival op Koningsdag.

Het moet een spectaculair onderdeel worden van het festival Kingsland dat op Koningsdag in Rotterdam wordt gehouden: zesduizend bezoekers die allemaal een klein confettikanon afschieten. Als het aan de Partij voor de Dieren in die stad ligt, gaat dat onderdeel van het feest niet door.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Oranjes volgend jaar naar Amersfoort tijdens Koningsdag

De lokale fractie van de partij pleit voor een verbod op het verspreiden van papiersnippers op Rotterdamse gemeentegrond. GroenLinks sluit zich daar bij aan. "We houden van een feestje, maar minder van de naweeën", licht gemeenteraadslid Astrid Kockelkoren toe. "Mijn inschatting is dat de confetti niet goed op te ruimen is en niet alle confetti wordt afgebroken in de natuur."

Opruimen met grote stofzuiger

Mitchel Bovenlander, organisator van Kingsland in Rotterdam, ziet er geen kwaad in. "Het zijn kleine confettipoppers. De hoogte is niet mega." De angst van de Partij voor de Dieren voor het wegwaaien van de confetti is volgens hem dus niet terecht. "Het laat geen kleurstof los en we hebben een plan gemaakt om alles weer op te ruimen."

Dat gebeurt met een soort grote stofzuiger. "Met bladblazers wordt alles na het festival verzameld en daarna wordt het opgezogen." Dat het festival naast de Ahoy wordt gehouden, dus op asfalt in plaats van op een grasveld, vergemakkelijkt dat.

Flauwe vragen

Bovenlander vindt het flauw dat er bij zijn recordpoging opeens vragen worden gesteld. "Op ieder festival op Koningsdag wordt confetti de lucht in geschoten." Voor alsnog gaat de recordpoging dus gewoon door.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`