Ga naar de inhoud
EditieNL

Hoeveel fooi moet je geven? Nederlanders weten het niet

Beeld © iStock

10 procent, 20 procent, of gewoon het bedrag afronden naar boven? Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders onzeker zijn over het geven van fooien. Vooral in het buitenland weten we vaak niet wat we moeten doen.

Het is ook niet makkelijk voor Nederlanders, want fooi geven zit niet echt in onze cultuur. Amerikanen doen bijvoorbeeld altijd 15 tot 20 procent, en vaak staat het zelfs al op de rekening. Voor toeristen is het soms wennen, maar duidelijk is het wel.

In Nederland zijn de regels een stuk minder vast, en daardoor weten veel mensen niet goed wat ze moeten doen. Uit onderzoek van Skyscanner blijkt dan ook dat 54 procent van de mensen onzeker is over wat ze moeten doen met fooi. In welke situaties geef je het? En hoeveel dan? Vooral in het buitenland weet bijna een derde (29 procent) van de mensen niet goed wat ze moeten doen. 

Overal anders

En dat is ook niet gek, want overal zijn de regels anders. "In Arabische landen mag je bijvoorbeeld als vrouw geen fooi geven" zegt reisblogger Sabine van YourAmbassadrice.com. En dan heeft elk land ook nog eens zijn eigen gebruiken. "Er zijn hele onbeschofte manieren om fooi te geven" zegt ze. "Laten liggen op tafel is in Azië is onbeleefd, daar willen ze het persoonlijk." 

Dus zelfs een ervaren reiziger als Sabine weet ook niet altijd wat ze moet doen met fooien.  "Ik vind het zelf ook nog steeds lastig" zegt ze. Maar ze probeert zich wel goed voor te bereiden. "Ik ga van te voren gewoon op zoek naar fora, of ik vraag het aan locals."

'Echt een extraatje' 

Ondanks dat Nederlanders onzeker zijn over fooien doen ze het best goed volgens horecatrendwatcher Frank Lindner van Food Inspiration. "In landen om heen, zoals België, geven ze amper fooi. Terwijl die toch bourgondisch zijn". 

Volgens Lindner is het goed om de vuistregel aan te houden dat je 10 procent fooi geeft als het goed was. Maar in Nederland zegt Lindner dat je het ook prima kunt maken om geen fooi te geven. "Het is echt een extraatje", zegt hij. In het buitenland is volgens hem iets ingewikkelder. In sommige landen leven mensen echt van fooien, terwijl het in andere landen juist uit den boze is, legt Lindner uit. "Kijk op internet wat normaal is" is dan ook zijn advies. 

 

Hoeveel fooi hoor je te geven? 

1. Frankrijk
Vaak is in Frankrijk de fooi al in de prijs inbegrepen. Als dat niet zo is staat er 'service non compris', en wordt er een fooi van ongeveer 10 procent verwacht.

2. Duitsland
Dit land is vergelijkbaar met Nederland. Fooi wordt gewaardeerd, maar het is niet verplicht. Je kunt het bedrag naar boven afronden of een fooi van 5-10 procent achterlaten

3. Amerika
In de Verenigde Staten leven de bedienden van fooi, omdat de lonen lager zijn. In een restaurant rekenen ze dan ook op fooi. Vaak is het al opgeteld bij de rekening, en anders wordt 15 tot 20 procent verwacht. Dat is een stuk meer dan in de meeste landen, maar het gaat vaak wel direct naar de ober van dienst.

4. Spanje
In Spaanse restaurants laten mensen vaak maar een klein bedrag achter, en anderen geven ongeveer 5 procent fooi. Al wordt 5 procent al als een ruime fooi gezien. 

5. Thailand
In dit Aziatische land zijn fooien eigenlijk niet gebruikelijk, maar door al het toerisme zijn ze eraan gewend geraakt. In restaurants kun je 10 tot 20 Baht geven, wat gelijk staat aan 25 tot 50 eurocent. 

Let op! Niet overal wordt fooi gewaardeerd

In sommige Aziatische landen zien ze fooi als een regelrechte belediging. Vooral in Japan hebben ze er moeite mee, maar ook in landen als Vietnam en Singapore wordt fooi niet gewaardeerd.    

​Bekijk hier de video:

Meer op rtlnieuws.nl: