Onderzoek

Helpt dansen na borstkanker? 'Ik heb meer energie gekregen'

18 april 2019 13:40 Aangepast: 18 april 2019 18:37
Beeld © EditieNL

Samen dansen. Een groep met vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad doet dat elke week en artsen van het UMC Utrecht onderzoeken of dat een effect heeft op hun gezondheid. Dansen zou namelijk goed zijn voor hun zelfvertrouwen, balans, concentratie en zou de (ex-)patiënten zich weer vrouw laten voelen.

Erica gaat al vijftien weken lang twee keer per week naar dansles. Afgelopen november werd ze voor het laatst behandeld voor borstkanker. "Ik was zo vermoeid. Als ik een uur iets moest doen, had ik daar de rest van de dag last van", vertelt ze over die tijd.

'Positieve energie'

Dat is inmiddels wel anders. Het wekelijkse dansen heeft een positief effect op haar. "Mede hierdoor heb ik meer energie gekregen. Mijn uithoudingsvermogen is beter." De lessen duren een uur. "In het begin doe je balansoefeningen. En we hebben een aantal dansjes. De eerste dans was om een stoel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Borstkanker herkennen: kijken is in, voelen is uit

Nog steeds is Erica niet de oude, maar ze voelt zich wel stukken beter dan maanden geleden. "Ik zit beter in mijn vel. Ik word er zo blij van, ik krijg er heel veel positieve energie van."

Jarenlange klachten

De danslessen horen bij een Europees project. In vijf verschillende landen, waaronder Nederland, zijn vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad wekelijks aan het dansen. De onderzoekers, onder andere van het UMC Utrecht, willen antwoord krijgen op de vraag of het niet alleen een positief effect heeft op de lichamelijke conditie, maar ook op het zelfvertrouwen en lichaamsbeeld van deze vrouwen.

"Vrouwen kunnen jaren later nog last hebben van klachten", legt onderzoeker Lenny Verkooijen uit. "Pijn, angst, moeheid, depressieve klachten. Ze kunnen kampen met een verstoord zelfbeeld of voelen zich door de ziekte aangetast in hun vrouwelijkheid."

'Dansen doet meer'

De onderzoekers denken dat dansen kan helpen bij die klachten. "We weten dat het goed is om te bewegen na borstkanker", zegt Verkooijen. "Wij hebben het idee dat dansen méér is dan een goede work-out: het doet ook wat voor het psychisch welbevinden. Je maakt een ander soort bewegingen en moet choreografie onthouden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een kunstborst met gevoel: 'Dit is heel belangrijk voor vrouwen'

In alle deelnemende landen wordt hetzelfde dansprogramma gevolgd. De onderzoekers meten onder meer het bmi en de lichaamsomtrek van de vrouwen, maar ook het psychosociaal functioneren. Verkooijen: "Ik heb het gevoel dat ik iets met die vrouwen zie gebeuren. Ze zijn vrolijk en blij. Ik merk ook dat ze onderling veel aan elkaar hebben."

Grotere activiteit in brein

Neuropsycholoog Erik Scherder beaamt dat dansen ook iets met je hersenen doet. "Dansen vraagt een grotere activiteit in je brein. Het gaat om netwerken die een rol spelen bij het zelfregulerend vermogen: grip krijgen op je dag, grip op je leven. Dat zijn de elementen die kwetsbaar worden bij kanker." Dansen kan deze patiënten dus zeker helpen zich op dat vlak beter te voelen.

Dansende mensen bouwen volgens Scherder ook cognitief reserve op. Dat is het vermogen om schade in de hersenen te compenseren. "Als je een leven lang danst, dan bescherm je jezelf daarmee voor ouderdomsziekten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`