Meldpunt Kuikentjesmisbruik

'Schrikbarend veel meldingen' van misbruik kuikens in dagen voor Pasen

18 april 2019 09:58 Aangepast: 18 april 2019 09:59
Beeld © iStock

Meer dan vijftig meldingen zijn de afgelopen tien dagen binnen gekomen bij het nieuw opgerichte Meldpunt Kuikentjesmisbruik. Een onverwacht en 'schrikbarend' hoog aantal, vinden de initiatiefnemers van het meldpunt. Voor Pasen zijn eieren en kuikens onder een warmtelamp te vinden op scholen, in winkels en zelfs bij benzinestations en dat moet stoppen.

De melding van kuikens in een schoolklas die na Pasen verloot zouden worden onder de leerlingen maakte de meeste indruk op Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp. Met andere dierenorganisaties richtte zij dit jaar het Meldpunt Kuikentjesmisbruik op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van kuiken tot kippenpoot: Jeroen brengt met doe-het-zelfpakket z'n eigen eten groot

In de tien dagen dat het meldpunt online is, kwamen al meer dan vijftig meldingen binnen. "Schrikbarend", reageert Van de Werd. "En ik denk dat het nog maar het topje van de ijsberg is." De meeste meldingen gaan over scholen en verzorgingstehuizen, maar ook bij een kapper, benzinestations en in de hal van een appartementencomplex worden in de dagen voor Pasen eieren uitgebroed en kuikens gehouden onder een warmtelamp. "Er zijn in het Paasweekend zelfs speciale knuffelmiddagen."

'Dit is niet de natuur'

Van de Werd vindt dat niet kunnen. "Die kuikens komen uit een ei, groeien op zonder moeder en wat er na Pasen met ze gebeurt is maar afwachten. Veel van die kuikens krijgen gewoon geen goed leven." Vooral scholen verweren zich door de kuikens in de klas onder educatie te scharen.

"Wat leren kinderen daarvan? Dit is niet de natuur, dat eieren niet door een kip maar door een lamp worden uitgebroed", zegt Van de Werd. De scholen en bedrijven die gemeld worden, krijgen een brandbrief waarin de dierenorganisaties uitleggen waarom zij tegen het houden van kuikens voor vermaak zijn en aandringen dat voortaan niet meer te doen. Ook zijn de meldingen online te zien.

Kuikens opvangen

De reacties daarop zijn wisselend. "Een deel had er nog nooit over nagedacht en een ander deel vindt het normaal. Die vinden dat wij ons er niet mee moeten bemoeien", aldus Van de Werd. Aan scholen bieden de initiatiefnemers aan de kuikens op te vangen, als ze beloven volgend jaar geen kuikens meer in de klas te halen. "Dat kost veel geld, maar dan krijgen ze tenminste een goed leven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`