Paasweekend

Dit weekend kans op zomerse temperaturen: 'Smeer je goed in'

17 april 2019 15:28 Aangepast: 18 april 2019 07:37
Foto ter illustratie. Beeld © ANP

We hebben een heerlijk paasweekend voor de boeg. Morgen komt de zon tevoorschijn en die verdwijnt de dagen daarna niet. Zaterdag kan op sommige plaatsen een zomerse 25 graden worden aangetikt.

"Morgen wordt het al heerlijk. De zon schijnt volop en het wordt een graad of 21", zegt Buienradar-weerman Maurice Middendorp tegen Editie NL. "Dat geldt, behalve voor de Wadden, voor het hele land."

Met name zaterdag kan het lokaal zomers worden. "In Limburg is de kans het grootst dat het 25 graden wordt."

In 2008 hadden we een witte Pasen

Ook na het weekend blijft het heerlijk weer. "We houden in ieder geval tot halverwege volgende week temperaturen van rond de 20 graden en het blijft zonnig", vertelt Maurice. "Daarna neemt de neerslagkans toe."

Omdat Pasen niet op een vaste datum valt, lopen de weersomstandigheden in voorgaande jaren flink uiteen. De warmste eerste paasdag was op 24 april 2011. Toen werd het 26 graden in de Bilt. En dat terwijl er drie jaar daarvoor, toen Pasen eind maart viel, nog 10 centimeter sneeuw lag. "We hebben het getroffen dit jaar."

'Blijf tussen 12 en 3 uit de zon'

Met die voorspelde warmte, komen natuurlijk ook de waarschuwingen. Het RIVM wijst mensen erop dat de huid nog niet gewend is aan de zon en nu snel kan verbranden. "Geniet, maar verbrand niet", aldus het instituut.

Het RIVM geeft iedereen die niet kan wachten op het zonovergoten weekend een aantal tips. "Blijf tussen 12.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk uit de zon en zoek de schaduw op. Bedek de huid met kleding en draag een pet of zonnebril. Smeer de onbedekte huid in met zonnebrandcrème met minstens factor 15. Besteed extra aandacht aan het beschermen van kinderen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore