Ga naar de inhoud
Snoepwinkels verdwijnen

Snoep versus chocola: wat is er nou gezonder?

Beeld © iStock

De snoepwinkel is uit de gratie. In 14 jaar tijd is een kwart van de snoepwinkels uit de winkelstraten verdwenen. De verkoop van chocolade is ondertussen wél gegroeid. Volgens onderzoekers van ABN Amro komt dat doordat consumenten denken dat chocolade gezonder is dan snoep. Maar klopt dat wel?

Volgens de analisten heeft de afname van snoepwinkels te maken met de bewustere levensstijl van consumenten. "Het lijkt erop dat consumenten chocolade meer associëren met gezondheid", zegt ABN Amro-voedingseconoom Nadia Menkveld.

De chocoladereep zou daardoor populairder zijn geworden. "Cacao heeft een tijdje aandacht gekregen in de media als 'superfood', daarom wordt het, in tegenstelling tot schepsnoep, met gezondheid geassocieerd."

Minder
Lees ook:
Minder snoepwinkels in ons land: kwart minder in 14 jaar tijd

En daar liften chocoladefabrikanten volgens haar op mee. "Dat doen ze door ingrediënten als avocado, thee en matcha aan de chocolade toe te voegen", zegt Menkveld.

Boordevol suiker en vet

Maar zijn we nou echt beter bezig als we in plaats van snoepjes een reep chocolade naar binnen werken? Voedingswetenschapper Alie de Boer zegt van niet: "In zowel chocola als schepsnoep zit veel suiker."

Ze herkent het superfood-imago dat chocola soms heeft, maar is daar kritisch over. "Er bestaan geen superfoods", meent de wetenschapper. "Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."

Suiker
Lees ook:
Suiker slecht voor je huid? 'Met te veel suiker eet je jezelf oud'

Rauwe cacao

Er zijn volgens De Boer wel uitzonderingen. "Onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks innemen van flavanolen, de antioxidanten in cacao, een positief effect heeft op de bloedvaten. Dat komt neer op 10 gram extra bittere chocolade, of chocolade gemaakt van rauwe cacao."

Toch kan je ook díe soorten chocola volgens haar niet onbeperkt eten. "Ook dit bevat suiker en veel verzadigd vet, dus je moet het met mate tot je nemen. Maar dat geldt ook voor snoep." Voor je gezondheid is het dus om het even of je voor de chocola of het snoep gaat. 

'Schepsnoep nog wel populair'

Maarten Steinkamp, directeur van snoepketen Jamin, is het niet eens met het beeld dat in het onderzoek geschetst wordt. Mensen zouden niet opeens vaker voor chocola dan snoep kiezen. "Het aantal filialen van Jamin is gelijk gebleven en de omzet van schepsnoep stijgt. Het is de grootste omzetcategorie."

We snoepen volgens Steinkamp niet minder, maar bewuster. "Eens in de zoveel tijd kopen we dan grotere hoeveelheden en goede kwaliteit. Vandaar dat ik denk dat enkel de kleine snoepwinkeltjes met slechte kwaliteit eraan onderdoor gaan."

RTL Nieuws

Bekijk de video hier:

02:40