Ga naar de inhoud
Coaching

Steeds meer meisjes zoeken rolmodel: 'Ze worden er zelfverzekerder van'

Livanor (rechts) en haar coach Marieke. Beeld © Editie NL

Het aantal jonge meiden dat op zoek is naar een rolmodel neemt toe. Dat ziet Elance Academy, dat jonge vrouwen aan een coach koppelt. Het bedrijf denkt dat iedereen een rolmodel moet hebben. "Als je naar zo iemand kijkt, denk je: die heeft dat ook bereikt, ik kan dat ook."

De 14-jarige Livanor had geen rolmodel in haar omgeving, maar is sinds drie maanden gekoppeld aan de 19-jarige Marieke. Samen hebben ze doelen opgesteld voor Livanor. "Zoals een profiel kiezen voor de bovenbouw, dat is gelukt." Andere doelen zijn het kiezen van een hobby of niet meer te laat komen.

Marieke merkt dat het de tiener helpt om een rolmodel te hebben. "Ik denk dat het goed werkt, omdat ik wat verder van haar afsta. Ze durft me meer te vertellen. Ze is de afgelopen tijd al zelfverzekerder geworden en kan beter keuzes maken."

Rolmodellen in je omgeving

Elance Academy koppelt al tien jaar lang rolmodellen aan meisjes als Livanor. Op dit moment begeleiden zij er 300, vanuit Den Haag en Amsterdam. Het bedrijf merkt dat steeds meer meisjes behoefte hebben aan zo'n 'coach'.

"Het is heel belangrijk dat je rolmodellen in je omgeving hebt. Niet iedereen heeft dat en daar zijn wij voor", vertelt oprichter Aytun Aydin. "Veel kinderen hebben een rolmodel in hun ouders, maar dat is niet altijd zo. Dan bieden wij handvatten."

Mega
Lees ook:
Mega Mindy, mini-Elsa of een monstertruck: wat je ziet, ben je zelf

'Michelle Obama in Nieuw-West'

Volgens Aydin wordt er goed gekeken naar wat voor soort rolmodel bij een meisje past. "Je kan niet een Michelle Obama in Amsterdam Nieuw-West neerzetten. Daar kan niet iedereen zich mee identificeren. We kiezen daarom voor jonge vrouwen."

"Het is heel verschillend wie zich aanmeldt: meisjes die moeite hebben om een middelbare school te kiezen, of studenten die twijfelen over de vervolgstappen." De academy zoekt bij aanmeldingen naar een coach die voor soortgelijke vragen heeft gestaan. "Als je naar zo iemand kijkt, denk je: die heeft dat ook bereikt, ik kan dat ook."

Invloed op de ontwikkeling

Rolmodellen zijn van belang omdat ze kinderen enorm beïnvloeden in hun ontwikkeling, vertelt hoogleraar Judi Mesman. "Onderzoek laat zien dat het aanleren van gedrag sneller gaat als je je kan identificeren met een rolmodel. Het geslacht is daarin ook belangrijk. Bij een vrouw gaat dat sneller met een vrouwelijk rolmodel en bij een man sneller met een mannelijk rolmodel."

"Als jij opgroeit in een situatie waar iedereen thuis in de bijstand zit en maatschappelijk niet betrokken is, dan is dat lastiger om daar uit te komen", zegt Mesman. Het koppelen kan daar goed in helpen. "Dan is het mooi als iemand toch handvatten biedt."

Bekijk de video hier:

02:45
Bron: EditieNL