Bacteriën

Onderzoek: mannen met baarden zijn minder schoon dan honden

17 april 2019 10:03 Aangepast: 17 april 2019 11:25
Beeld © iStock

Slecht nieuws voor mannen met baarden. Uit Zwitsers onderzoek blijkt namelijk dat er in baarden meer bacteriën zitten dan in hondenvachten.

De onderzoekers wilden uitzoeken of het hygiënisch is om honden en mensen in dezelfde MRI-scanner te controleren. Ze onderzochten daarvoor achttien mannen en dertig honden.

Ziekmakende bacteriën

Wat bleek: in de baarden van alle mannen werden hoge concentraties bacteriën gevonden. Dat was bij slechts 23 van de 30 honden zo. Bij zeven van de mannen werden ook bacteriën gevonden waar je ziek van kan worden, tegenover vier van de onderzochte honden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lik van een hond hartstikke gevaarlijk: 'Soms zelfs amputaties nodig'

Veilig in de MRI

Na de scans van de honden werden de apparaten zoals altijd schoongemaakt. Ze bleken daarna minder bacteriën te bevatten dan wanneer mensen erin hadden gelegen.

De onderzoekers concluderen dat honden dus gewoon een MRI-scan kunnen ondergaan, zonder dat het een risico voor mensen vormt.

Ziek van je baard?

Maar moeten mannen met baarden dan meteen in paniek raken en hun baard afscheren? Dat valt waarschijnlijk wel mee.

Het onderzoek geeft namelijk geen antwoord op de vraag hoe vies baarden zijn en of je er ziek van wordt, maar vergelijkt het alleen maar met de vachten van honden. En die zijn dus niet zo vies als je misschien zal denken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore