Verwoestende brand

Waarom zijn we zo ontdaan door de Notre-Dame? 'Dit is een beeld van totale destructie'

16 april 2019 12:44 Aangepast: 16 april 2019 18:38
Beeld © AFP

Parijzenaren keken vol ongeloof naar hun iconische kathedraal, de Notre-Dame, die gisteravond in brand stond. Maar niet alleen Parijzenaren rouwen een dag later om het verlies van de Notre-Dame, ook in ons land wordt enorm meegeleefd. Maar waarom eigenlijk?

Een drama. Een verlies voor Parijs, voor Frankrijk, en eigenlijk de hele wereld. Bij de door een brand verwoeste Notre-Dame wordt niet alleen in Parijs maar overal ter wereld stil gestaan.  Het is een 'Notre Drame'. Op de Facebook-pagina van EditieNL wordt ook geschokt gereageerd. "Mijn hart huilt om die vreselijke beelden van de 900 jaar oude dame", schrijft Lily de Vries.  En Suzanne van Buul heeft wat minder woorden nodig: "Dit doet pijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Notre-Dame in de as: 'De vlammen sloegen uit de torenspits'

Zo onheilspellend

Maar waarom doet dit verlies van een belangrijke kerk zoveel met ons? Volgens cultuurtheoloog Frank Bosman komt dit medeleven allereerst voort uit het beeld van de brandende Notre-Dame zelf. "Een brandende kerk, dat doet gewoon iets met ons. Het is een beeld van totale destructie, het is zo onheilspellend", zegt Bosman tegen EditieNL.

Daarnaast is het volgens Bosman, al helemaal voor christenen, één van de belangrijkste en grootste kerken met heel veel historie. "Maar ook voor niet-christenen is dit een historische, architectonische en toeristische plek. Voor de westerse beschaving is het een plek waar we allemaal op vakantie zijn geweest en waaraan we daardoor vaak warme herinneringen hebben", zegt Bosman.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijzondere samenkomst in Parijs, inwoners zingen bij Notre-Dame

Veel mensen postten, als een blijk van medeleven, een (vakantie)foto die zij ooit bij de Notre-Dame hebben gemaakt. "Logisch", zegt Bosman. "We zijn sociale dieren en willen graag onze solidariteit laten zien. Dat kan door middel van het posten van een foto. Dat werkt ook aanstekelijk. Als één iemand dit doet, doen anderen het ook."

Goedkope en snelle manier

Hoewel de cultuurtheoloog deze mensen 'niet wil diskwalificeren', vindt hij het wel een 'goedkope en snelle manier om te laten zien dat je meeleeft'. "Maar de intentie is natuurlijk goed."

Toch heeft niet iedereen begrip voor de rouw om de Notre-Dame. Zo zegt Billihul op de Facebookpagina van EditieNL: "Alsof de wereld vergaat. Het is maar een kerk, een mooie, maar toch maar een kerk. Er worden honderden miljoenen gedoneerd, terwijl er dagelijks duizenden mensen omkomen van de honger. Niet te geloven dit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore