Ga naar de inhoud
Mazelenuitbraak

Hoe weet je of je veilig bent tegen mazelen?

In 1976 is de vaccinatie tegen mazelen in Nederland opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Beeld © iStock

In een maand tijd zijn in Nederland twee mazelenuitbraken bekend geworden. Hoe is dit mogelijk in een land waar vaccinatie tegen het virus is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma? En hoe kom je erachter of je zelf goed ingeënt bent?

Op het Oranje Nassau College in Zoetermeer is een docent mogelijk besmet geraakt met mazelen. Daarover zijn de ouders van de leerlingen gisteren op de hoogte gesteld. Eerder deze maand dook het besmettelijke virus al op bij een kinderopvang in Den Haag. Vier – niet ingeënte – kinderen raakten daar besmet.

Standaard vaccinatie

Sinds 1976 is de vaccinatie tegen mazelen opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen in Nederland worden hier standaard voor opgeroepen. De eerste inenting gebeurt als zij 14 maanden zijn, de tweede prik op 9-jarige leeftijd.

Vierde
Lees ook:
Vierde kind besmet met mazelen op crèche Den Haag

Meer mazelen

Toch neemt het aantal mensen met mazelen krijgt weer toe. Dat heeft vermoedelijk te maken met de dalende vaccinatiegraad. Om verspreiding te voorkomen, is een vaccinatiegraad van minimaal 95% nodig. Op de website van het RIVM kun je de vaccinatiegraad per gemeente opzoeken.

Geen garantie

Ben je vroeger ingeënt tegen mazelen, dan betekent dat helaas niet dat je het nooit meer kan krijgen. "Hoe effectief de vaccinatie voor mazelen ook is, voor inentingen tegen infectieziekten geldt meestal dat ze na inenting niet levenslang bescherming bieden", vertelt Dimitri Diavatopoulos, die voor het Radboudumc onderzoek doet naar vaccinaties tegen infectieziekten.

Ouderen zijn – net als baby's – extra vatbaar. "Maar als je bent ingeënt krijg je het vaak wel wat minder heftig", aldus Diavatopoulos.

Mazelenuitbraak
Lees ook:
Mazelenuitbraak op Haagse crèche: hoe gevaarlijk is dat?

Wel of niet veilig?

Weet je niet of je vroeger bent gevaccineerd? Sinds 1976 krijgen kinderen het vaccin standaard. Ben je jonger dan 43, dan kun je er dus van uitgaan dat je hiertegen ingeënt bent – tenzij bijvoorbeeld om geloofsovertuiging niet bent ingeënt, of later in Nederland bent komen wonen.

Ben je vroeger niet gevaccineerd, wil dat niet betekenen dat je vatbaar bent voor mazelen. Vrijwel iedereen die geboren is 1965 heeft vroeger mazelen gehad en hier weerstand tegen opgebouwd. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ben je geboren tussen 1965 en 1975, dan ben je alleen beschermd als je mazelen hebt gehad of buiten het Rijksvaccinatieprogramma om bent gevaccineerd door bijvoorbeeld de huisarts.

Alsnog inenten

Via de website van het RIVM kun je je persoonlijke vaccinatiebewijs van het Rijksvaccinatieprogramma opvragen. Ben je niet ingeënt, dan kun je naar de huisarts om alsnog een prik te halen.

Bekijk hier de video:

03:25