Tentoonstelling Tienertoer

Welke tiener wil nu nog op Tienertoer? 'Zij willen nu ver weg, goedkoop én alcohol'

15 april 2019 16:37 Aangepast: 16 april 2019 08:46
De NS bood de Tienertoer sinds 1969 aan Beeld © EditieNL

Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat de Tienertoer door de NS werd geïntroduceerd. Het Spoorwegmuseum in Utrecht opende zondag een tentoonstelling om de warme herinneringen aan deze treinkaart weer op te halen. Maar zou de Tienertoer ook nu nog aanslaan bij jongeren?

Een treinkaartje waarmee je heel goedkoop als tiener door heel Nederland kan treinen: de Tienertoer. Vraag je veertigplussers naar hun Tienertoer-herinneringen dan volgt de ene na de andere anekdote. Van die eerste reis met een eerste liefde die nooit meer overging tot lollige kwajongensverhalen. Het Spoorwegmuseum in Utrecht, dat sinds zondag een tentoonstelling over de legendarische Tienertoer heeft, vroeg ook naar de herinneringen en verhalen over de Tienertoer en kreeg meer dan honderd reacties.

Tieners willen geen tieners meer zijn 

"Het effect van de Tienertoer was groot. Veel mensen herinneren zich deze treinreizen als de dag van gisteren, want het was vaak de eerste vakantie zonder ouders", zegt Evertjan de Rooij van het Spoorwegmuseum. "Het ging in 1969 heel slecht met de NS door de concurrentie met het wegverkeer. Dus moesten ze op zoek naar nieuwe reizigers. En één van die groepen vormde de tieners."

Ondanks de populariteit werd de Tienertoer in 1994 toch alweer afgeschaft. "De NS deed marktonderzoek en kwam er achter dat tieners geen tieners meer genoemd wilden worden. Bovendien bleek dat de oudere tieners liever naar het buitenland wilden. Bovendien kwam het Interrailen op: dan kun je redelijk goedkoop tot 26 jaar door de hele EU treinen", zegt De Rooij.

Affiche van de legendarische Tienertoer Affiche van de legendarische Tienertoer

Soepelere alcoholwetten

Maar zou een treinkaartje speciaal voor tieners vandaag de dag nog aanslaan? Isabel Mosk, citymarketeer bij Sherpastories, vreest van niet. "Vroeger was reizen voor jongeren nog een luxe, nu is het door de komst van lowcost airlines veel gemakkelijker om naar het buitenland te reizen." Een treinkaartje voor alleen Nederland steekt daarbij misschien wat schraal af.

Bovendien zijn veel Europese bestemmingen ook nog eens hartstikke goedkoop en gelden op veel bestemmingen minder strenge alcoholwetten waardoor Nederlandse jongeren ineens mogen drinken terwijl ze dat in eigen land nog niet mogen, zegt Mosk tegen EditieNL. "Er is wel een steeds grotere groep jongeren die bewuster op vakantie wil gaan en dus ook met de trein wil, maar de grote massa wil toch nog steeds feesten in het buitenland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook;

Fatale selfies: wereldwijd meer dan 250 doden

Goede merknaam

De NS heeft sinds 2012 wel weer opnieuw een jongerentreinreis ingevoerd: de Jongerentoer. Maar die heeft nooit de populariteit van de Tienertoer kunnen evenaren. "Ik denk dat het schrappen van de Tienertoer een grote fout was, want het was een goede merknaam. De Jongerentoer is lang niet zo bekend", zegt  de Rooij. "Maar misschien kan het tegenwoordig ook wel niet meer: ik denk dat niet veel ouders enthousiast worden van het idee om hun 14-jarige dochter alleen op pad te sturen."

`