Eurovisiesongfestival

Welke stad gaat in 2020 het songfestival hosten? 'Maastricht ligt in het hart van Europa'

15 april 2019 14:57 Aangepast: 15 april 2019 19:26
De verwachtingen van Duncan Laurence op het songfestival zijn hooggespannen. Beeld © ANP

Het Eurovisiesongfestival 2019 is nog niet eens van start gegaan, maar er wordt toch al gespeculeerd over de locatie waar het festijn volgend jaar zal plaatsvinden. Sterker nog, de Nederlandse steden staan in de rij. Maar wat is er überhaupt voor nodig om als stad in aanmerking te komen om het songfestival te hosten?

Als Duncan Laurence – zoals de peilingen voorspellen – op 18 mei daadwerkelijk de winst pakt, zal de beurt aan Nederland zijn om het songfestival volgend jaar te hosten. Voorzichtig wordt er in verschillende steden al gelobbyd om het evenement binnen te slepen. Zo heeft burgemeester Femke Halsema laten weten dat het songfestival welkom is in Amsterdam. De politieke partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos vindt Den Haag dé aangewezen stad om het evenement in 2020 te hosten. Ook Leeuwarden is enthousiast.

'Hart van Europa'

Daarnaast staat het Maastrichts Expositie en Congres Centrum (MECC) te springen om het evenement te hosten, zo laat operationeel directeur Frank Mimpen weten aan EditieNL. "Om te beginnen past het Eurovisiesongfestival het best bij Maastricht. Hier ligt het hart van Europa. Met een paar kilometer zit je in Duitsland en België."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Songfestival moet naar Den Haag komen'

Eisenlijst

Er is echter een aantal voorwaarden waar een stad aan moet voldoen om überhaupt het Eurovisiesongfestival te mogen organiseren. Zo moet de locatie plek hebben voor 10.000 mensen en in totaal vijf tot zeven weken beschikbaar zijn. Ook moeten er in de regio 2.000 à 3.000 hotelbedden beschikbaar zijn – het liefst niet langer dan veertig minuten bij de feestlocatie vandaan. De stad moet een plan indienen waarin dit allemaal naar voren komt.

Kostenplaatje

Bij de organisatie komen logischerwijs ook kosten kijken. "Hoeveel dat precies is, is moeilijk te zeggen", vertelt voormalig event supervisor van het Eurovisiesongfestival Sietse Bakker. "De kosten in Rusland zijn anders dan in een duur land zoals Noorwegen. Het is een beetje koffiedik kijken. Het hangt er ook vanaf wat de stad zelf kan leveren. Zo was de locatie in Wenen eigendom van de stad – dat is goedkoper dan wanneer je een hal moet huren bij een commerciële uitbater. In de ene stad draagt de politie bij, in de andere stad moet beveiliging worden ingehuurd. Zo kost het de ene stad 1 à 2 miljoen terwijl andere steden 5 à 6 miljoen euro kwijt zijn."

Aan de andere kant levert het ook geld op. "Op basis van de afgelopen jaren, zien we dat de economische waarde voor een stad 15 à 20 miljoen euro is. Dat komt onder andere door de delegaties en toeristen die in hotels slapen en geld uitgeven in de stad", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikanen moeten songfestival missen

Klein landje

Bakker denkt dat veel Nederlandse steden wel in aanmerking kunnen komen. "De afstanden hier zijn heel klein. Je hoeft daardoor niet gebonden te zijn aan hotels binnen de eigen stad. Stel, Amsterdam organiseert het Eurovisie Songfestival, dan kunnen mensen in Amstelveen of zelfs in Utrecht overnachten. Als het in de Jaarbeurs in Utrecht plaatsvindt, kunnen mensen weer in Amsterdam-Zuidoost overnachten. In Nederland wordt daarom meer naar de regio's gekeken. Zo kunnen Den Haag en Rotterdam ook de handen ineenslaan."

Wel uit hij over sommige steden zijn twijfels. "Van Amsterdam kun je je afvragen of ze nog meer toeristen willen. De stadia in Den Haag en Leeuwarden hebben allebei geen dak, dus die zouden eerst overkapt moeten worden. Maar er zijn vast creatieve oplossingen mogelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Victor Reinier over Flikken Maastricht: 'Deze serie kan nergens anders worden opgenomen'

Maastricht

Operationeel directeur Frank Mimpen van MECC denkt dat de hal in Maastricht het evenement wel aankan. "Wij zijn het gewend om grote evenementen te hosten. Zo hebben wij ieder jaar de TEFAF - de belangrijkste wereldbeurs op het gebied van kunst. Daar komen zo'n 70 duizend mensen op af. In de regio Maastricht zijn meer dan vier duizend hotelbedden én een vliegveld in de buurt. Dus dat is al geen enkel probleem."

MECC heeft al informeel overlegd met de provincie en de gemeente om de eerste reactie te peilen. "Iedereen is razend enthousiast", zegt Mimpen. "Als we straks een serieuze kans maken, gaan we natuurlijk samen optrekken. Dan kijken we hoe we zo'n grootschalig evenement moeten organiseren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore