Ga naar de inhoud
Eetstoornis Arfid

Rowena (23) eet alleen maar kip, ei, noedels en roze koeken

Rowena eet al anderhalf jaar niets anders dan kip, ei, noodles en roze koeken Beeld © EditieNL

Als je lijdt aan de eetstoornis Arfid ben je extreem selectief in wat je eet: je eet maar een paar dingen en verder helemaal niets. Volgens een hoogleraar van de Universiteit Maastricht heeft zo'n 2 procent van de mensen deze eetstoornis, maar herkennen zelfs artsen de aandoening vaak niet. En dus pleit zij voor meer onderzoek naar Arfid.

Vraag je iemand wat Arfid is, dan word je waarschijnlijk glazig aangekeken. Ook al is Arfid (een afkorting van: avoidant restrictive food intake disorder) sinds 2013 officieel opgenomen in het handboek met alle stoornissen, de DSM5, toch is de afwijking nog zeer onbekend. Sandra Mulkens, bijzonder hoogleraar voedings- en eetstoornissen van de universiteit Maastricht, pleit voor meer onderzoek omdat zelfs artsen de aandoening niet herkennen.

Altijd jeuk en buikpijn

Rowena Pagie (23) kent de zeldzame aandoening maar al te goed. Al anderhalf jaar eet zij niets anders dan kip, noedels, ei en roze koeken en drinkt ze niets anders dan cola. Sinds haar 11de merkte Rowena dat ze allergisch begon te worden voor veel eten. "Ik had steeds jeuk, buikpijn en was altijd ziek. Ik onderging het ene na het andere onderzoek, toen uiteindelijk bleek dat ik een voedselallergie heb", zegt Rowena tegen EditieNL.

Meer
Lees ook:
Meer aandacht voor onbekende eetstoornissen: 'Je hoeft niet mager te zijn'

Ook angststoornis

Rowena's voedselallergie was zo heftig dat er niets anders meer overbleef dan kip, ei, noedels en roze koeken. "Er bleven maar dingen afvallen, alleen hiervan krijg ik geen allergische reactie", zegt Rowena. Haar allergie gaat gepaard met een angststoornis waardoor Rowena ook niet alleen durft te eten. "Als mijn ouders niet thuis zijn, eet ik helemaal niets. Dat betekent dat ik soms pas om vier uur 's middags begin met eten."

Rowena eet elke dag wel een pak roze koeken leeg en drinkt dagelijks 2 tot 3 liter cola. Door haar stoornis krijgt Rowena lang niet alle voedingsstoffen binnen, waardoor ze altijd moe en bleek is.

Rachelle
Lees ook:
Rachelle (18) zamelt zingend geld in voor behandeling eetstoornis: 'Ik wil weer leven'

Niets te maken met dun willen zijn

Sebastian Cardona, zorgmanager bij ggz-instelling PsyQ, vindt het goed dat er nu wordt opgeroepen meer onderzoek te doen naar Arfid. "Uit onderzoek weten we dat van de jonge kinderen die met anorexia zijn opgenomen, 20 procent eigenlijk Arfid heeft. Als we meer onderzoek doen, kunnen we het eerder herkennen. Dit heeft namelijk niets met dun zijn of je zelfbeeld te maken."

Waar heeft het dan wel mee te maken? Volgens Cardona zijn er verschillende types Arfid: door operatie en sondevoeding ben je angstig geworden om te eten, je bent overgevoelig door autisme en dan zijn sommige texturen niet fijn of je hebt van nature een rare relatie met eten door een lichamelijk probleem. "Je kunt de aandoening al als kind ontwikkelen, maar ook op latere leeftijd. In dat geval hangt het vaak samen met een fobie, bijvoorbeeld een braakfobie."

Nooit echt lekker

Volgens Cardona zoeken lang niet alle patiënten de hulp van een behandelaar. "Dat hoeft ook niet, als je er goed mee kunt leven. Het komt vaker door externe factoren, bijvoorbeeld als je je kind gezond wil leren eten, waardoor ze toch hulp zoeken. Dan leren we mensen voedsel verdragen. Maar echt lekker gaan ze het nooit vinden."

Rowena gaat op 14 mei, na 'heel lang' op de wachtlijst te hebben gestaan, eindelijk naar een angststoorniskliniek in de hoop iets aan haar stoornis te kunnen doen.

Bekijk hier de video:

02:32