Geboorteakte

Rens (15) wil zelf zijn geslacht kunnen wijzigen: 'Ik wil een 'm' op mijn diploma'

12 april 2019 15:38 Aangepast: 12 april 2019 18:42
Beeld © Editie NL

Transgenders kunnen voortaan makkelijker het geslacht op hun geboorteakte laten aanpassen. Daar is geen arts of psycholoog meer voor nodig. Kinderen tot 16 jaar moeten daarentegen wel nog langs de rechter om hun geslacht te laten wijzigen. Voor sommigen vormt dat een heikel punt.

Rens is 15 jaar en transgender. Hij zit in een traject bij de het Amsterdam UMC en heeft de diagnose 'transgender' al gekregen. Maar volgens zijn paspoort is hij nog een meisje. "Ik moet nu langs de rechter om dat aan te passen." En dat vindt hij moeilijk. "Het is irritant dat ik mij moet verantwoorden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook transgender onder de 16 kan geslacht op paspoort veranderen

Toch is het een doorbraak dat transgenders die jonger zijn dan 16 jaar hun geslachtsregistratie voortaan kunnen wijzigen via een verzoek aan de rechter. "Door de procedure te vereenvoudigen wil ik een bijdrage leveren aan de verdere emancipatie van transgenders", aldus minister Dekker van Rechtsbescherming.

'Ik bén transgender'

Niet alleen de tussenkomst van de rechter vindt Rens frustrerend, ook het feit dat hij moet wachten tot hij 16 is. "Ergens kan ik het wel begrijpen, want ja, als je 11 bent zou je het nog voor de grap kunnen doen. Maar ik bén al gediagnosticeerd. Ik bén transgender. Ik ga dit jaar eindexamen doen. Ik wil een 'm' op mijn diploma."

Met de 'v' wordt Rens nog dagelijks geconfronteerd. "Als ik word aangehouden staat er een 'v' op mijn identiteitskaart. En op de papieren in het ziekenhuis staat een 'v'. Ik vind, vooral omdat ik de diagnose al heb gekregen, dat ik de toestemming gewoon zou moet krijgen."

Impulscontrole

Volgens ontwikkelingspsycholoog Steven Pont wil je te allen tijde voorkomen dat een kind vanuit een impuls tot geslachtsverandering overgaat. "De impulscontrole is bij kinderen minder goed ontwikkeld. Anders zouden ze ook wel mogen stemmen of autorijden."

"Je laat je geslacht niet veranderen om bijzonder te zijn, te keten of om je ouders dwars te zetten", zegt Pont. "Je kan ze pas loslaten als ze de gevolgen volledig overzien. De wet moet daar rekening mee houden."

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Transgender ambtenaren krijgen verlof om van geslacht te veranderen

'Kinderen weten heel goed wat ze willen'

Maar volgens Brand Berghouwer, voorzitter van Transgender Netwerk Nederland, weten kinderen vaak heel goed wat ze willen. "Ik krijg de indruk dat de overheid kinderen willen beschermen, omdat ze het een heftige wijziging vinden. Maar het gaat over één lettertje. Daar hecht ze te veel waarde aan."

Het netwerk is blij dat het gemakkelijker is geworden om op papier van geslacht te veranderen, maar vindt het nog niet voldoende. "Als je jonger bent dan 16 moet je het ook kunnen veranderen. Daar moet je niet in worden belemmerd."

Duur

Bovendien kost de tussenkomst van een rechter volgens Berghouwer onnodig veel geld. "En als je na de geslachtswijziging toch twijfelt, kan die rechter de stap terug naar het andere geslacht extra groot doen voelen."

Het hele verhaal van Rens zie je vanavond om 18.15 uur in Editie NL, op RTL 4.

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore