Ga naar de inhoud
Die-in

Mensen op Utrecht CS 'vallen dood neer' als protest voor het klimaat

Beeld © Editie NL

Zo'n tachtig klimaatactivisten vallen vandaag 'dood neer' op het Stationsplein van Utrecht Centraal. Deze zogenoemde 'die-in' is georganiseerd door vijf klimaatbewegingen. Ze willen met de actie laten zien wat er gebeurt als er niets wordt gedaan tegen klimaatverandering.

"We willen duidelijk maken dat we ons voorbereiden op het ergste", zegt Jamie Grover van Earth Strike Nederland, één van de organiserende partijen, tegen Editie NL. "Er wordt veel gepraat over het klimaat, maar er gebeurt nog veel te weinig."

Volgens Grover is dit wat ons te wachten staat als we zo doorgaan. "We willen met deze vreedzame die-in, die heel theatraal is en er heftig uitziet, de urgentie van het klimaatprobleem te benadrukken."

Urgente problemen

De die-in als protestactie is aan het begin van deze eeuw ontstaan bij actiegroepen om aandacht te vragen voor allerlei urgente problemen in de maatschappij, die zouden kunnen leiden tot de dood. Zo worden die-ins toegepast bij acties tegen vuurwapengeweld. 

Met een die-in hopen actievoerders met name de media en voorbijgangers te bereiken. Via foto's en video's op social media hopen ze zo indirect ook politici te bereiken.

Fotogeniek

Volgens hoogleraar Jacquelien van Stekelenburg, die veel onderzoek heeft gedaan naar protestbewegingen, is de die-in een effectieve protestmethode. "Je wilt als protestgroep dat een bepaalde boodschap wordt opgepikt door de media. Bij zo’n unieke actie in Nederland is dat het geval."

Zo'n opmerkelijke actie zou een stuk beter werken dat een standaard demonstratie. "Dat is niet interessant omdat het geregeld voorkomt. Een die-in is veel fotogenieker en doet het goed op sociale media. Hierdoor wordt er een gezamenlijk bewustzijn gecreëerd en zullen politici zich achter de oren krabben. En het heeft natuurlijk iets schokkends, maar dan wel op een vreedzame manier."

Bekijk hier de video:

02:29