Identitair Verzet

Extreemrechtse trainingskampen reden tot zorg? 'Het is net als scouting'

10 april 2019 16:34 Aangepast: 10 april 2019 18:38
Leden van Identitair Verzet op het dak van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam (archieffoto) Beeld © ANP

Nieuwe rekruten van de extreem-rechtse organisatie Identitair Verzet worden naar trainingskampen in Frankrijk gestuurd. Volgens de rechts-extremistische groepering zelf is dat geen reden tot zorg, maar daar denkt niet iedereen hetzelfde over.

Uit veldonderzoek van veiligheidsadviesbureau Nuance door Training en Advies (NTA) blijkt dat leden in kampen gezamenlijk vechtsporten beoefenen. Op het programma staan krachttraining en man-tegen-mangevechten. Er zouden 25 Nederlanders aan hebben deelgenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Extreem-rechts naar Franse trainingskampen met vechttraining'

In de kampen zouden ze zich volgens het veiligheidsbureau voorbereiden op 'de naderende strijd'. Groepen zoals Identitair Verzet verwachten dat er een rassenoorlog gaat uitbreken.

Lichte weerbaarheidstraining

Volgens woordvoerder Michel (niet zijn echte naam, red.) van Identitair Verzet gaat het helemaal niet om trainingskampen. "Het is een lichte weerbaarheidstraining. Wij worden vaak geconfronteerd met gewelddadigheid. Dit is dus gericht op zelfverdediging en niet op aanval. Wij keuren alle vormen van politiek geweld af", aldus Michel.

"Er worden bijeenkomsten in Frankrijk georganiseerd voor Europese jongeren. Ze komen daar samen voor de teamspirit en ja, daar zitten ook wat bokslessen bij." Reden tot zorg is er volgens hem niet: "Het heeft niets te maken met een toekomstige burgeroorlog. We komen bijeen voor meerdere activiteiten, het is eigenlijk net als scouting."

Reden voor alertheid

Toch is er volgens anderen wel degelijk reden tot zorg. "Dat ze naar Frankrijk gaan, lijkt mij wel zorgelijk ja", zegt onderzoeker Rob Witte van kenniscentrum discriminatie Art.1 tegen EditieNL. "Ik zeg niet dat we morgen de schuilkelder in moeten, maar je moet wel extra alert worden."

Bij demonstraties in Nederland brengt Identitair Verzet niet meer dan enkele tientallen mensen op de been. In andere Europese landen waar de beweging afdelingen heeft, gaat het om honderden aanhangers. "Vooral de internationale uitwisseling is extra reden voor alertheid. Die contacten bestaan al wel via sociale media, maar het is wel anders als je er fysiek aanwezig bent", aldus Witte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

AIVD: groter gevaar voor confrontaties extreemrechts en -links

'Soldaatje spelen'

Dat Identitair Verzet leden naar trainingskampen stuurt, is volgens Witte overigens geen nieuw verschijnsel. "Het is een bekend fenomeen dat extreemrechts bepaalde trainingen volgt. Soldaatje spelen is toch wel één van de grootste hobby's. Dat wordt vaak niet door de buitenwereld gezien en dan bagatelliseren we dat het maar jongensachtige hobby's zijn."

Waarom trainen dit soort groeperingen dan? Dat is deels de krijgscultuur die in zulke groepen bestaat, denkt Witte. "Verder heeft het ermee te maken dat ze op het ergste voorbereid willen zijn: een oorlog. Ze willen zich fysiek kunnen voorbereiden op clashes." Zelfverdediging vindt hij niet echt een goede reden. "Normaal gesproken spreek je daarover met de politie en ga je niet in training."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore