Attractie Raveleijn

Partij voor de Dieren boos op 'dierenmishandeling' in de Efteling

10 april 2019 12:43 Aangepast: 10 april 2019 14:41
In Raveleijn rent een paard rond met een brandende deken op zijn rug Beeld © Efteling

In een voorstelling van de Efteling zit een stunt waarin een paard door een arena galoppeert met een brandende deken op zijn rug. 'Schande dat dit gebeurt', zegt Leonie Gerritsen van de Partij voor de Dieren die er melding van heeft gemaakt bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

"Het dekje van een paard in de hens steken en het door een arena laten galopperen. Voor entertainment. Schande dat dit gebeurt bij de Efteling", twitterde Leonie Gerritsen, fractievertegenwoordiger van de Partij voor de Dieren, gisteren.

Gerritsen heeft het hierbij over de Efteling-show Raveleijn; 'Een spectaculaire parkshow naar een verhaal van de Efteling en schrijver Paul van Loon', volgens de website van de Efteling.

Veel angst en stress door hitte

Gerritsen laat in een volgende tweet weten dat ze inmiddels melding van deze 'dierenmishandeling' heeft gemaakt bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In de brief aan de NVWA vraagt ze zich af of 'de dieren regelmatig worden gecontroleerd op verwondingen die ze ondanks het beschermende dekje kunnen oplopen'. "Maar zelfs als hierop wordt toegezien kan de hitte veel angst en stress voor de dieren opleveren. Dat lijkt me in strijd met de Wet Dieren", schrijft ze. 

De tweet van Gerritsen is inmiddels veelvuldig gedeeld en heeft geleid tot een storm aan reacties. Zo zegt Jolande: "Steek jezelf in de fik en ga een rondje fietsen...mafkezen!" En ook Kelly vindt het 'waanzin'. "Wie heeft dit achterlijk vermaak met dieren verzonnen?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tegenvaller voor De Efteling: park mag toch nog niet uitbreiden

Dierenwelzijn heeft prioriteit

De show Raveleijn met deze stunt loopt al sinds 2013, zegt woordvoerder van de Efteling Mariëtte Siezenga tegen Editie NL. "Voor ons staat het welzijn van onze mensen én dieren altijd bovenaan. Dat heeft altijd onze prioriteit. Alle dieren worden verzorgd volgens de geldende wet- en regelgeving. Ik kan je verzekeren: de paarden worden heel goed verzorgd en in de gaten gehouden."

De show Raveleijn is in de winter niet te zien. Afgelopen weekend werd de eerste voorstelling van 2019 opgevoerd. Volgens Siezenga heeft de Efteling 'goed contact met de NVWA'. "We hopen dat dit snel kan worden gesust."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore