Uitwaaien

Mara laat haar alpaca's uit op het strand: 'Ze rennen meteen naar de zee'

10 april 2019 09:26 Aangepast: 10 april 2019 18:33
Beeld © Editie NL

Het is een opmerkelijk gezicht: naast baasjes met honden en een paar Duitse toeristen met klapstoeltjes en een thermoskan lopen op het strand bij het Zeeuwse Westkapelle vijf alpaca's. De dieren zijn van Mara Houmes, die er dagelijks een frisse neus haalt.

Een blauwe lucht en een lekker windje. "Een perfecte dag voor een strandwandeling. Ze hebben er zin in vandaag", lacht Mara als ze haar auto met aanhangwagen parkeert. In de trailer zitten Aafje, Ada, Alpha, Amber en Arenda. Vijf alpaca's.

De dieren stappen wat onwennig uit, maar eenmaal op het strand zijn ze niet meer te houden. "Zodra ze de zee zien, beginnen ze te rennen", vertelt Mara, die haar kudde soms maar moeilijk bij kan houden. 

Tamme alpaca's

Een jaar geleden kochten Mara en haar man hun eerste drie alpaca's. "Het was niet mijn idee, maar dat van mijn man. Omdat hij voor zijn werk vaak op zee zit, was ik niet meteen enthousiast. Ik dacht: ja, dan moet ik er alleen voor zorgen."

Het stel kwam uiteindelijk bij een fokker met hele tamme alpaca's terecht. "Toen hij de wei in stapte en in zijn handen klapte, kwamen ze allemaal op hem afrennen. Toen was ik om."

'Super speels'

Sindsdien is Mara verliefd op de dieren, die ook op haar knalblauwe fleece-jas staan en aan haar sleutelbos hangen. "Alpaca's zijn heel lief, intelligent en nieuwsgierig. Ze vinden het leuk om nieuwe dingen mee te maken en zijn super speels. En heb je ze al gevoeld? Heerlijk!"

Die liefde laat ze graag zien aan de Zeeuwse badgasten. Dagelijks maken de zes een strandwandeling. "Mensen kijken wel vreemd op. Van een afstand lijken het toch grote honden. Maar als ze eenmaal dichterbij komen reageert iedereen enthousiast. Er staan vaak hele groepen mensen foto's te maken."

'Ik raad het iedereen aan'

Volgens Mara zou iedereen die alpaca's heeft de dieren een keer moeten meenemen naar de kust. "Ze houden van de zee en het strand. Het is leuk voor onszelf, maar nog leuker voor hen. Ik raad het iedereen aan."

Verslaggever Maarten Holla wandelde gezellig met Mara, Aafje, Ada, Alpha, Amber en Arenda mee.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`