Einde Game of Thrones

Hoogte- of dieptepunt? Zo komt een serie tot een goed einde

09 april 2019 11:18 Aangepast: 09 april 2019 18:43
Een van de beelden uit de trailer van Game of Thrones Beeld © Ziggo

Komt Jon, Cercei of Daenerys op de troon? Of gaat iedereen dood en regeert The Night King? Nog zes afleveringen en dan weten we eindelijk hoe Game of Thrones afloopt. Maar wordt het een briljante finale of een absolute deceptie? Het einde van de serie is cruciaal.

De makers hebben er straks in totaal 73 afleveringen over gedaan om de finale te bereiken. En de spanning is inmiddels behoorlijk opgebouwd. Zeker nu bekend is dat de laatste aflevering twee uur gaat duren liggen de verwachtingen hoog. Maar hoe bedenk je als maker een goed einde van een serie? Hoe voorkom je dat een serie als een nachtkaars uitgaat?

Maak het persoonlijk

"Een slecht einde kan een serie verpesten", zegt Chris Westendorp, schrijfster van de serie Penoza . "Met een slecht einde besmet je de erfenis." Volgens Westendorp is het belangrijk dat het einde van de serie de kijker echt raakt. "Je moet het persoonlijk maken, het moet meer zijn dan alleen maar actie."

Maar als de finale van Game of Thrones de kijker écht moet raken kan dat wel eens slecht nieuws zijn voor de hoofdpersonages. De makers van de serie hebben er namelijk een handje van om favoriete personages dood te laten gaan. Gelukkig (voor de kijkers én Jon Snow) is die dood niet altijd definitief.

De trailer van het laatste seizoen Game of Thrones

Onvoorspelbaar tot nu toe

Hoe Game of Thrones gaat eindigen weten we pas over zes afleveringen. Maar wat we nu wel al weten is dat de finale de grootste aaneengesloten battle-scene uit de tv-geschiedenis zal zijn. Dat klinkt als een hoogtepunt.

Thijs Schrik, tv-recensent voor het NRC, heeft wel vertrouwen in de makers van Game of Thrones: "De makers hebben wel laten zien wat ze kunnen. Maar de serie is tot nu toe zo onvoorspelbaar dat je er eigenlijk niks over kunt zeggen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Laatste afleveringen Game of Thrones extra lang

'Slechtste einde ooit'

Ook benadrukt Schrik hoe belangrijk het einde van een serie is. "Het is de laatste indruk die je krijgt van een serie dus het is heel belangrijk." En daar slagen niet alle series in.

"De comedyserie How I Met Your Mother had waarschijnlijk het slechtste einde ooit. En Breaking Bad had het beste einde. Dat was perfect uitgewerkt."

De laatste teaser van de serie

Veel druk

De verwachtingen van een finale-aflevering liggen hoog. Hoe ga je daar als schrijver mee om? "Als schrijver voel je veel druk", zegt Westendorp. "Penoza had veel fans, en die wilden van alles weten. Bovendien waren er veel restricties want er moest nog een film gemaakt kunnen worden na de serie."

En dat is de schrijvers wel gelukt. In november dit jaar verschijnt Penoza de film. Tot die tijd kunnen serieliefhebbers nog wel even vooruit met het laatste seizoen Game of Thrones. De serie is vanaf maandag 15 april in Nederland te zien bij Ziggo.

Game of Thrones

  •  Vorig seizoen keken gemiddeld 31 miljoen kijkers naar een aflevering, legaal.
  •  Illegaal keken er nog een 140 miljoen kijkers per aflevering.
  •  Het is ook één van de duurste series ooit. Elke aflevering kost ongeveer 16 miljoen dollar.  
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stoomcursus Game of Thrones: kijk deze 10 afleveringen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`