Wachtverzachter

Station Eindhoven heeft eindelijk ook een stationspiano: 'Wachten is zo stuk fijner'

08 april 2019 15:06 Aangepast: 08 april 2019 18:42
David Hordijk achter zijn lang gekoesterde piano op station Eindhoven Beeld © EditieNL

Een beetje station heeft tegenwoordig een piano. Na Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en nog acht stations heeft station Eindhoven sinds vanmiddag ook eindelijk een stationspiano. Voor initiatiefnemer David Hordijk gaat daarmee een lang gekoesterde wens in vervulling.

Voor de zomer is David Hordijk met zijn missie begonnen om een piano op station Eindhoven te krijgen. "Dat hield in: veel netwerken, proberen of het Muziekgebouw mijn oproep wilde delen en bij de NS binnen stappen", zegt Hordijk tegen EditieNL. Gelukkig voor Hordijk bleek uit een enquête van de NS dat medewerkers en ondernemers erg positief waren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Piano station Amsterdam Sloterdijk vernield door man onder invloed

Potje voor een piano

Tot nu toe staan op zeventien Nederlandse stations een piano. Station Enschede had tot voor kort ook een piano maar die werd zo vochtig dat er niet meer op gespeeld kon worden. De piano op station Eindhoven komt voor die van Enschede in de plaats, zegt Monique van Hezewijk van de NS.

Van Hezewijk spelen een aantal factoren een rol of er wel of geen piano op een station wordt geplaatst. "We kijken of er genoeg reizigers op een station langskomen, of we een goede plek vinden in de hal, of de medewerkers het ermee eens zijn en of we de financiering ervan rond krijgen. Soms hebben we er zelf een potje voor de aanschaf,  het leasen en de onderhoud. Soms zoeken we partners. In Rotterdam helpt de gemeente bijvoorbeeld", aldus Van Hezewijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bas (12) wil in recordtijd op alle stationspiano's spelen: 'Ik doe het voor mijn zus'

Bovendien gaat lang niet altijd iedereen even voorzichtig om met de piano’s. Zo werd in 2015 de piano op station Nijmegen vernield en vorig jaar gooide een man de vleugel op Amsterdam Sloterdijk om. "Dat is een grote deceptie na alle moeite die je ervoor hebt gedaan", zegt Van Hezewijk. Al verwacht ze niet dat dit in Eindhoven gaat gebeuren. "Het is een studentenstad dus we daar voegt het echt wat toe."

Treintje missen 

Uit onderzoek weet de NS dat een piano op het station bijdraagt aan de beleving van de reizigers, zorgt een piano voor verbinding en maakt een piano het wachten prettiger. Initiatiefnemer David Hordijk kan zich hier helemaal in vinden. "Het zorgt voor een moment om even stil te staan. Zelf speelde ik vaak in Utrecht en Nijmegen. Het is leuk om te spelen en op die manier andere mensen te ontmoeten. Nu ga ik natuurlijk veel in Eindhoven spelen. Daar mis ik graag een treintje voor."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore