Van quick-step tot jive

Stijldansen weer populair, vooral onder studenten

08 april 2019 13:11 Aangepast: 09 april 2019 08:38
Robin Tolenaar en haar danspartner.

De tijd dat stijldansen 'bij je opvoeding hoorde' is voorbij. Het aantal inschrijvingen bij dansscholen loopt al jaren flink terug. Toch zijn er nog steeds een hoop studenten die wel een dansje durven te wagen. "Elk jaar zijn de wedstrijden voller."

Een, twee, cha-cha-cha, vijf zes, cha-cha-cha. Vroeger was stijldansles eerder regel dan uitzondering. Maar wie denkt dat de koppeldans vandaag de dag uitgestorven is, komt bedrogen uit. In sommige plaatsen is de stijldanswereld nog alive and kicking – en dan met name onder studenten.

Bekender geworden

"Ik merk dat de bekendheid onder studenten groter is geworden", vertelt Robin Tolenaar van Student Dance Association Leidance aan EditieNL. De vereniging in Leiden begon vijf jaar geleden met 29 leden, en telt er inmiddels al 168.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Video: robot leert je stijldansen met slimme algoritmes

Traditioneel

Quick-step, rumba, cha-cha-cha, jive, samba, Engelse wals, Weense wals, slow foxtrot: alle stijlen komen in Leiden aan bod. "Ik vind het bijzonder dat zoiets traditioneels in trek is. Elk jaar zijn de wedstrijden voller", vertelt Robin, die zelf vijf uur per week danst.

S.D.A. krijgt regelmatig aanvragen van koppels die die willen leren dansen omdat ze gaan trouwen of naar een feestje gaan. "Maar dat zijn vaak wat oudere mensen."

Rust vinden

Bij de Erasmus Dance Society fluctueert het aantal stijldansende studenten, zo laat Ramine Felicia van de studentendansvereniging aan EditieNL weten. Momenteel zijn er zo'n zestig à tachtig stijldansers. "Voor studenten is het heel fijn om naast hun studie iets te hebben waar ze rust in kunnen vinden", aldus Ramine.

Oubollig imago

Stephan Ophorst van de Nederlandse Algemene Danssport Bond vindt het jammer dat stijldansen tegenwoordig niet meer bij de opvoeding hoort. "Het grootste probleem is dat dansen tegenwoordig een oubollig imago heeft. Dansscholen hebben dat ook", vertelt hij.

Toch benadrukt zijn collega Jeroen Koene dat stijldansen allesbehalve ouderwets is. "Er is moderne muziek, een leuke sfeer en discoverlichting. Er is weinig oubolligs aan."

Dansende studenten van S.D.A. Leidance. Dansende studenten van S.D.A. Leidance.

Combineren

Veel studenten combineren stijldansen volgens Robin Tolenaar van S.D.A. Leidance met een andere activiteit. "Die doen bijvoorbeeld meerdere sporten, en daarnaast een uurtje stijldansen. Na hun studie gaan veel mensen vaak ook door", vertelt ze.

Wouter Smit van stijldansvereniging Amsterdance ziet dat ook. "Veel mensen in de stijldanswereld als student begonnen. Vaak starten ze met hun eigen partner."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore