Ja, ik wil (goedkoop)

150 tot 2000 euro: SP wil opheldering over verschillen trouwkosten gemeenten

08 april 2019 14:22 Aangepast: 08 april 2019 20:50
Frederique van Goch trouwde in de gemeente Rhoon, voor 350 euro Beeld © EditieNL

Een jurk, een locatie, de ringen, het diner en dan ook nog eens een notaris die niet voor niets werkt. Een beetje trouwdag kost handenvol geld. Maar als je slim je trouwlocatie kiest, kun je goedkoop uit zijn. Er zijn namelijk grote kostenverschillen per gemeente én per dag. De SP wil morgen opheldering van de minister over deze 'belachelijke' verschillen.

Wil je wél je ja-woord geven en de liefde van je leven, maar heb je daar niet veel geld voor over? Trouw dan op een doordeweekse dag in Emmen. Voor 150 euro zijn jullie tot in de eeuwigheid verbonden. Heb je juist wel wat te spenderen, trouw dan op een zondag in Delft. In dat geval ben je meer dan tweeduizend euro kwijt. Dat blijkt uit een onderzoek van het online trouwplatform The Perfect Wedding.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

First Dates zorgt voor first huwelijk

Huwelijksnomaden 

"Het is heel opvallend dat trouwen op een vrijdag, wat ook gewoon een werkdag is, veel duurder is dan trouwen op maandag tot en met vrijdag", zegt Lodewijk de Groot, eigenaar van The perfect wedding tegen EditieNL. "Ik verbaas me wel over die prijsverschillen. Dat een vrijdag zoveel duurder is dan een donderdag, heeft natuurlijk te maken met vraag en aanbod. Maar waarom is er zoveel verschil? Je kan je afvragen of gemeentes commercieel moeten zijn? In mijn ogen moet dit gewoon landelijk worden geregeld met vaste prijzen."

Ronald van Raak, Kamerlid voor de SP, is het met De Groot eens en noemt de verschillen 'belachelijk' en gaat hierover morgen de minister aan de tand voelen. "Het gaat om eenzelfde soort ambtenaren die eenzelfde soort handeling uitvoert, waarom moeten die verschillen dan zo groot zijn? En: wat doen die 'dure gemeenten' met dat geld?", zegt Van Raak tegen EditieNL. Het SP-Kamerlid vreest voor zogenoemde 'huwelijksnomaden' die dan maar uitwijken naar een goedkopere gemeente. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Stel ontmoet elkaar via app en trouwt bij eerste ontmoeting: 'Meteen een klik'

Geregistreerd partnerschap

Frederique van Goch (26) uit ’s-Gravenzande trouwde afgelopen oktober op een dinsdag in Rhoon. "Wij wilden trouwen maar we hadden er niet lang voor gespaard. We wilden vooral trouwen om de zaken goed te regelen. En het geregistreerd partnerschap is niet in ieder land erkend. Mochten we ooit verhuizen naar een ander land dan willen we wel over elkaar kunnen beslissen", zegt Van Goch tegen EditieNL.

Een zoektocht via Facebook leidde Van Goch en haar aanstaande man uiteindelijk naar trouwlocatie in Rhoon, waar de gemeentelijke kosten 350 euro waren. "In onze eigen woonplaats Rozenburg konden we voor 250 euro hooguit tien mensen uitnodigen. Hier konden we veel meer mensen uitnodigen, kregen we een ceremonie van meer dan een uur en een veel mooiere zaal. Dus toen was de keuze snel gemaakt."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Samen overleden op huwelijksreis, maar conflict om erfenis

Onpopulaire momenten

Om iedereen de mogelijkheid te bieden in het huwelijksbootje te kunnen stappen, zijn  gemeentes met meer dan tienduizend inwoners verplicht om twee momenten per week aan te bieden waarop gratis getrouwd kan worden. Meestal vallen deze mogelijkheden op onpopulaire momenten, zoals maandagochtend.

Lodewijk de Groot van The Perfect Wedding ziet dat veel mensen die op zoek zijn naar een goedkopere bruiloft er uiteindelijk voor kiezen om op maandag gratis een handtekening te zetten en op vrijdag of zaterdag de ceremonie te laten doen door een familielid in plaats van iemand van de burgerlijke stand. "De handtekening die je die dag zet is verder niet officieel, maar dan ben je wél goedkoper uit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore