Ga naar de inhoud
Vaccineren

Ouders bezorgd na mazelenuitbraak Haagse crèche: 'Hoeveel kinderen zijn ingeënt?'

archieffoto Beeld © iStock

'Hoe kom ik er achter hoeveel kinderen zijn ingeënt op ons kinderdagverblijf?' Die vraag stellen veel bezorgde ouders aan BOinK, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, nadat deze week drie kinderen op een kindcentrum in Den Haag mazelen bleken te hebben. Net als de ouders wil BOinK dat bij elk kinderdagverblijf inzichtelijk is hoeveel kinderen zijn gevaccineerd.

Gjalt Jellesma van BOinK kreeg veel vragen toen bekend werd dat drie kinderen in Den Haag mazelen hebben. De ziekte is waarschijnlijk op het kinderdagverblijf overgedragen. "Ouders willen weten hoeveel kinderen op het kinderdagverblijf ingeënt zijn." Oftewel, hoe hoog de vaccinatiegraad is.

Mazelenuitbraak
Lees ook:
Mazelenuitbraak op Haagse crèche: hoe gevaarlijk is dat?

Wanneer 95 procent van een groep tegen een ziekte is ingeënt is het risico op een uitbraak van die ziekte erg klein. Landelijk ligt de vaccinatiegraad daar net onder, op 94 procent. Het RIVM deelt de cijfers ook op gemeenteniveau. Dat is voor veel ouders niet genoeg, weet Jellesma. "Wat zegt dat? Ik wil als ouder weten welk risico op besmetting mijn kind loopt in zijn eigen omgeving. In de buurt, de speeltuin en op het kinderdagverblijf."

Doodziek opgenomen

Ook Nicole Gommers had dat graag geweten toen haar zoon Micha vijf jaar geleden ziek werd. Op het kinderdagverblijf kwam hij als acht maanden oude baby in contact met een achtjarig meisje van de buitenschoolse opvang. Zij was niet ingeënt, bleek mazelen te hebben en besmette ook Micha. Die was nog niet ingeënt, omdat dat pas na 14 maanden kan. Doodziek werd hij opgenomen in het ziekenhuis.

"Ik vroeg het kinderdagverblijf natuurlijk meteen of ze wisten dat sommige kinderen niet gevaccineerd waren", herinnert Nicole zich. "Bij onze intake hadden ze er wel naar gevraagd. Ze vragen het dus wel, maar mogen daar vanwege privacy geen conclusies aan hangen."

'Potentiele brandhaarden'

Dat noemt Nicole een misstand. "Ze zijn zo voorzichtig op de crèche. Traktaties worden zelfs in plastic zakjes meegegeven naar huis, want misschien willen ouders wel niet dat een kind een rozijntje eet. Maar ze kunnen nu nog niets doen tegen een baby die ziek wordt van een niet-gevaccineerd kind."

Anti-vaccinatie-activisten
Lees ook;
Anti-vaccinatie-activisten richten Facebook-reclames op moeders

BOinK vraagt crèches dan ook om openheid en raadt ouders aan om een vertrouwelijk gesprek aan te vragen. Toch gaat dat ziektes als de mazelen niet echt tegen, weet Károly Illy als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. "Zo creëer je misschien kinderdagverblijven waar alle kinderen zijn ingeënt en speciale crèches voor de niet-gevaccineerde kinderen. Dat is juist veel gevaarlijker. Die laatste zijn dan potentiele brandhaarden waar ziektes zich snel verspreiden."

Ziekte niet meer overdragen

Volgens kinderarts Illy is de landelijke vaccinatiegraad verhogen de enige manier om kinderen echt goed te beschermen. "Dat betekent namelijk dat je de kans op besmetting verlaagt. Juist met mazelen, want dat is een van de weinige ziektes die je na een inenting echt niet meer kan krijgen en ook niet kan overdragen."

Miljoenen
Lees ook:
Miljoenen baby's missen noodzakelijke vaccinaties

Moeder Nicole hoopt dat ook. "Sommige ouders denken dat de mazelen maar een griepje is, dat je kind er zo weer over heen is. Dat kan zo zijn, maar het kan ook uit de hand lopen. Het kan een zaak van leven en dood zijn."

Staatssecretaris en alliantie kijken naar plan

Staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een Vaccinatiealliantie opgericht waarin verschillende artsen, wetenschappers en beleidsmakers samenwerken om een hogere vaccinatiegraad te krijgen. Een woordvoerder laat weten dat het inzichtelijk maken van de vaccinatiegraad op kinderdagverblijven een van de plannen is waar deskundigen naar kijken. Voor de zomer worden de plannen van de alliantie bekend gemaakt.

Bekijk hier de video:

03:02

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore