Fototentoonstelling

Nooit te oud voor een tatoeage: 'Spijt? Nee, zelfs niet van de naam van mijn ex'

05 april 2019 14:54 Aangepast: 05 april 2019 17:58
Hans Boomsma (70) liet zijn eerste tatoeage zetten in 1992 Beeld © Stichting GetOud

Ouderen en tatoeages gaan prima samen. Dat laten het boek 'TattooAge. Nooit te oud' en de gelijknamige fototentoonstelling in Rijswijk zien. Albertina van Galen (81 en een tatoeage) en Dave Wolff (71 en vijf tatoeages) zijn samen met 23 andere ouderen op de foto gezet. 'Mensen die zeggen dat het pijn doet, zijn watjes.'

Via de supportersvereniging van ADO Den Haag kwamen Ingrid Meijering en Marion Duimel van Stichting GetOud, die zich inzet voor een positievere beeldvorming over ouderen en ouderdom, op het spoor van Dave Wolff (71). Wolff heeft een tatoeage op zijn rug, een ooievaar op zijn arm, puntjes op zijn hand, ééntje op zijn linkerborst en de naam van zijn ex-vriendin op zijn andere arm. Binnenkort komt er nog een tatoeage van een ooievaar bij, ook op zijn rug. 

Ideale kandidaat

Wolff was de ideale kandidaat voor het fotoboek en de fototentoonstelling 'TattooAge. Nooit te oud' van Meijering en Duimel, die willen laten zien dat ouderen en tatoeages - anders dan velen denken - juist heel goed samen gaan. Wolff is één van de 25 geportretteerde ouderen die door Meijering en Duimel werden vereeuwigd met hun tatoeage(s).

Dave Wolff (71) gaat binnenkort een nieuwe tatoeage op zijn rug laten zetten Dave Wolff (71) gaat binnenkort een nieuwe tatoeage op zijn rug laten zetten

Eén van de meeste gestelde vragen aan Dave Wolff is of hij geen spijt heeft van zijn tatoeages. Wolff, stellig: "Spijt? Nee, nee, helemaal niet. Ik wist toen ik in 1978 de naam van mijn toenmalige vriendin, compleet met hartjes en een zwaluw, op mijn bovenarm liet tatoeëren dat er iets met die relatie zou kunnen gebeuren. Dat gebeurde ook. Maar ik vind het onzin om spijt te hebben", zegt Wolff tegen Editie NL.

Cadeau van de kleinkinderen

Albertina van Gaalen (81) was 80 toen ze haar eerste en tevens laatste tatoeage liet zetten. "Mijn kleinkinderen zitten allemaal onder en vroegen vaak: 'oma, wanneer neem jij nou een tatoeage?' Ik hield dat altijd af totdat mijn kleinkinderen me er eentje cadeau wilden doen." Het werd de afbeelding van een zwaantje op haar pols, gezet door een tatoeëerder in Hilversum, waar haar kleindochter ook altijd naartoe ging. 

Albertina van Gaalen (81) heeft twee jaar geleden een zwaantje op haar pols laten zetten Albertina van Gaalen (81) heeft twee jaar geleden een zwaantje op haar pols laten zetten

Mevrouw Van Gaalen koos voor een zwaantje omdat op de kaart van haar overleden man ook een zwaantje stond. "Ik heb er toen voor gekozen omdat een zwanenkoppel altijd alleen blijft nadat er eentje weggaat. Met dat idee heb ik hem ook op mijn pols laten zetten", zegt ze.

Oud velletje

Bij dat ene zwaantje blijft het voor mevrouw Van Gaalen. "Ik vind dat een tatoeage wel betekenis moet hebben. Je kunt jezelf wel helemaal laten vol tekenen, maar wat zegt dat voor jou? Als je er een wil, moet je er wel goed over nadenken."

Voor de pijn hoef je het volgens Van Gaalen niet te laten. "Het doet helemaal geen pijn. Misschien komt het omdat ik een oud velletje heb, maar ik voelde er werkelijk niets van. Mensen die zeggen dat het pijn doet, zijn maar watjes, haha." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen baan door gezichts- of nektattoo: 'Ik kan niet het hele jaar een coltrui dragen'

Laatbloeier in alles

Hans Boomsma (70) noemt zichzelf 'een laatbloeier in alles' en dus liet hij zijn eerste tatoeage zetten toen hij al 44 jaar was. "Ik ben een reumapatiënt en ben heel vaak geopereerd, toen dacht ik bij mezelf: 'waarom zal ik mezelf niet mooi maken?' Ik houd van tekenen en schilderen dus waarom zal ik niet op mezelf schilderen?"

Inmiddels is er niet meer heel veel ruimte over op het lichaam van Boomsma. Maar 'ik zie nog wel wat ruimte, alleen niet meer voor van die grote jongens'. Binnenkort volgt een tatoeage van de naam van zijn partner Annemiek. "Met een hartje erbij, zo'n oldskool tattoo. Hij komt op mijn enkel, onder Elvis Presley", zegt Boomsma tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tattoo-twijfelaars opgelet: aan deze tatoeage komt geen naald te pas

Dol op reptielen 

Daarnaast wil hij nog een bewaarde kindertekening van zijn dochter als tatoeage op zijn lijf én een afbeelding van een varkentje. "Ik heb wel meer dieren op mijn lijf. Ik ben vooral dol op reptielen, daar heb ik er ook heel veel van."

Toch vindt ook Boomsma, net als Van Gaalen, dat je wel goed moet nadenken over wat je op je lijf laat zetten. "Nu is een tatoeage in de mode maar je moet wel echt een relatie hebben met een afbeelding. In dat geval krijg je er geen spijt van."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`