'Week van het anonieme cv'

Is anoniem solliciteren de oplossing voor arbeidsdiscriminatie?

03 april 2019 13:50 Aangepast: 03 april 2019 18:35
Beeld © GettyImages

Als je een sollicitatiebrief verstuurt, spelen je naam, afkomst en leeftijd vaak een doorslaggevende rol. Dat blijkt uit onderzoek van uitzendbureau Unique. Is anoniem solliciteren de oplossing?

Veertig procent van de bedrijven die meededen aan het onderzoek heeft een sollicitant wel eens niet uitgenodigd op basis van leeftijd. En twaalf procent heeft wel eens iemand afgewezen op basis van een buitenlands klinkende naam. Voor uitzendbureau Unique reden om deze week uit te roepen tot de  'Week van het anonieme cv'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Vooral leeftijdsdiscriminatie komt geregeld voor bij sollicitaties'

Hardnekkig probleem

"Arbeidsdiscriminatie blijft een hardnekkig probleem", zegt Diana Magielsen van uitzendbureau Unique. "Onbewust gebeurt het dat mensen zich laten leiden door persoonsgegevens. Wanneer je een cv ziet van iemand van 50 plus dan heb je daar automatisch een beeld bij. Iemand die vanwege zijn leeftijd niet werd uitgenodigd voor een gesprek, kreeg na een anonieme sollicitatie via ons toch een baan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lerarentekort op basisscholen steeds nijpender: 1 op de 5 vacatures niet vervuld

Maar is anoniem solliciteren dan meteen de oplossing tegen arbeidsdiscriminatie? "Nee", denkt socioloog Liselotte Blommaert van de Radboud Universiteit. "Anoniem solliciteren werkt niet altijd. Als je juist op zoek bent naar iemand met een andere afkomst, dan kan je met anoniem solliciteren juist mensen uitsluiten. Het werkt dan juist averechts."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De moeilijkst te vervullen vacature: supermarktmanager

Veelbelovend instrument

Anoniem solliciteren kan volgens Blommaert wel werken als bedrijven al weten dat er gediscrimineerd wordt en ze dat bewust willen aanpakken. "Anoniem solliciteren vergt een extra investering, een organisatie moet er dus heel erg overtuigd van zijn dat er kansenongelijkheid is. Maar dan kan het zeker een veelbelovend instrument zijn." 

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore