Ga naar de inhoud
Eten

Initiatief voor warme schoollunch: 'Het is gezonder en geeft energie'

Kinderen op de Lelyschool in Hilversum testen de warme lunch. Beeld © Editie NL

Nederlandse kinderen eten vaak te weinig groenten en fruit. Volgens Moekes Maaltijd uit Utrecht zouden warme maaltijden tijdens de lunch dé oplossing zijn om ervoor te zorgen dat ze gezonder gaan eten.

Kinderen moeten volgens het RIVM iedere dag 200 gram groenten en 200 gram fruit eten. Toch krijgen ze vaak veel te weinig binnen. Slechts vijf procent eet voldoende groenten en 20 procent krijgt genoeg fruit binnen.

Op kinderdagverblijven eten kinderen al warm, maar zodra ze naar de basisschool gaan verandert dat. Moekes Maaltijd wil de warme lunch nu ook op de basisschool introduceren en start daar in augustus mee op een school in Breda. "Een warme maaltijd met rauwkost, dat gun ik echt ieder kind", zegt Maartje Guikers van Moekes Maaltijd tegen Editie NL.

'Het zit niet in onze cultuur'

Coosje Dijkstra, voedingswetenschapper aan de VU, is enthousiast. "In de landen om ons heen worden drie gangen geserveerd bij de lunch, maar bij ons niet. Het lijkt niet in onze cultuur te zitten."

Volgens Dijkstra is de school de geschikte plek om het voedingspatroon te verbeteren. "De lunch is een ideaal moment om extra groenten aan dit patroon toe te voegen."

Meer energie

Maartje is overtuigd van het effect van een gezonde, warme maaltijd. "Mits het geen patat of pizza is, natuurlijk! Een volkoren pasta met veel groenten of een lekkere stamppot is goed voor de kinderen. Het zorgt ervoor dat ze 's middags meer energie hebben." Een boterham is volgens haar niet altijd van goede kwaliteit, "en al helemaal niet als die boterham vier uur in een tas heeft gezeten."

Volgens Dijkstra is er op zich niks mis met boterhammen, "maar wel als het altijd wit brood met zoet beleg en een pakje drank is. Dat is het geen gezonde lunch." 

'Ouders zijn verantwoordelijk'

Beide dames vinden dat de overheid een steentje bij kan dragen om ervoor te zorgen dat kinderen op school gezonde voeding binnenkrijgen. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat aan Editie NL weten dat ze het een mooi initiatief vindt, maar dat gezond eten ook een verantwoordelijkheid is van de ouders, en niet van de school.

Bekijk hier de video:

02:37