Wereld Autisme Dag

Autistische Ebel (24) spreekt in Disneytaal

02 april 2019 16:05 Aangepast: 02 april 2019 18:01
Ebel heeft een ernstige vorm van autisme.

Zijn familie vernoemt hij naar de Aristokatten en als hij zich alleen voelt, quoot hij Assepoester. De ernstig autistische Ebel (24) heeft een woordenschat die op z'n minst bijzonder te noemen is. Ter gelegenheid van Wereld Autisme Dag brengen zijn zus en moeder vandaag een boek over hem uit. "Disney heeft ons leven gered."

Als baby en peuter was er niets met Ebel aan de hand. Hij was een gezond, vrolijk kind dat brabbelde zoals elk ander kind van zijn leeftijd. Tot hij ziek werd. Niet alleen kreeg hij ontstekingen in zijn darmen en gezicht, ook verdween zijn taalkennis en begrip van de wereld. "Toen hij vier was, begreep hij geen woord meer", vertelt zijn moeder Willemien Ebels aan Editie NL.

Opnieuw leren communiceren

Ebel bleek last te hebben van meervoudige beperkingen, waaronder een ernstige vorm van autisme die pas op latere leeftijd was ontwikkeld. Verbaal communiceren lukte niet meer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leven met autisme: niet raar meer, maar er valt nog veel te winnen

Op een dag ontdekte Willemien dat hij spreuken uit Disneyfilms – die hij eindeloos keek omdat hij ziek thuis zat – wél begreep. "Toen ik een zinnetje uit een film gebruikte, merkte ik dat hij me ineens snapte. Zo hebben we opnieuw leren communiceren."

Ebel en zijn moeder Willemien. Ebel en zijn moeder Willemien.

Kattenfamilie

Inmiddels spreekt Ebel de hele dag in Disneytaal. "Onze gezinsleden heeft hij vernoemd naar de Aristokatten. Ik ben Marie, zijn broer is Berlioz en zelf is hij Toulouse. Als hij wil zeggen dat hij om iemand geeft en aan hem denkt, zegt hij: 'Jij bent mijn beste vriend, ik zal er altijd zijn.' Die uitspraak komt uit Toy Story."

Zijn familie speelt het spel met Ebel mee. "Als ik op straat roep 'tot straks kleine Toulouse!' kijken mensen weleens raar op. Dat gefluister is niet zo leuk. Zijn broer en zus hebben daar ook altijd mee moeten dealen. Maar ik ben allang blij dat we weer contact hebben. Disneytaal voelt voor hem vertrouwd. Het is zijn water en brood."

Besmettelijk

De impact van zijn stoornis op de rest van het gezin is groot, vertelt Willemien, die inmiddels al zeven keer in Disneyland is geweest. "Ik zeg altijd: autisme is besmettelijk. Het hele gezin krijgt ermee te maken.." 

Omdat Ebel jarenlang zonder schoolplek of opvang zat, moest ze ontslag nemen om fulltime voor hem te zorgen. "Ook zijn broer en zus hebben zich altijd moeten aanpassen aan hem. Hun leven is een stuk zorgelijker geweest dan dat van andere kinderen."

Ebel met Mickey Mouse. Ebel met Mickey Mouse.

Autisme is geen eindlabel

Samen met haar dochter Frances schreef Willemien het boek Een Wreed Sprookje over het leven van Ebel. Hiermee hopen ze mensen in te laten zien dat autisme geen reden is om contact uit de weg te gaan.

"Autisme wordt vaak beschouwd als 'eindlabel', maar dat is het niet. Het is juist het begin van een nieuwe zoektocht. Voor Ebel is Disney de manier om te communiceren met de buitenwereld, maar elk autistisch persoon heeft zo zijn eigen unieke taal. Ik ben ervan overtuigd dat niemand op deze wereld alleen wil zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore