Ga naar de inhoud
Plastuit

'Gulp open, onderbroek opzij': Yesenia wil dat alle vrouwen staand gaan plassen

Yesenia de Winter (links) wil dat alle vrouwen staand kunnen plassen Beeld © Editie NL

Staand plassen, dat moet ook voor vrouwen de normaalste zaak van de wereld worden. Tenminste, als het aan Yesenia de Winter uit Uden ligt. Zij haalt de Uixi naar Nederland. Een plastic plastuit die meerdere keren te gebruiken is.

"Gulp open, onderbroek opzij en je kan 'm gebruiken", instrueert Yesenia. "Je hoeft je broek niet meer naar beneden te doen. Aan de achterkant een rand zodat je niet eens meer hoeft af te vegen." De urine glijdt er zelf uit, je hoeft de Uixi (spreek uit als Wixi) alleen even af te spoelen en je kan 'm nog eens gebruiken.

Voor haar is het een makkie, maar de importeur van de Mexicaanse uitvinding denkt dat vrouwen die de plastuit voor het eerst gebruiken ook niet hoeven te oefenen. Ze kwam de Uixi op het spoor toen ze een oplossing zocht voor haar dochter die op school zo'n vieze wc had dat ze er niet op wilde zitten.

Echt ontspannen

Nu wil ze ook andere vrouwen helpen. "Vrouwen hebben toch vaak problemen met toiletten op bijvoorbeeld festivals. Ze zijn vies, er zijn lange rijen." Dit weekend promoot Yesenia haar product daarom op een evenement in Zeeland. "Ik wil een taboe doorbreken. Het moet voor vrouwen normaler worden om staand te plassen."

Of dat iedere vrouw ook lukt? "Anatomisch gezien zijn vrouwen prima geschikt om staand te plassen", legt uroloog John Heesakkers van het Radboudumc uit. "Het allerbelangrijkste bij plassen is ontspanning. Staand kan je ontspannen, maar de vraag is of dames bij het gebruik van een plastuit echt goed kunnen ontspannen. Zeker als je onhandig bent of bij een festival tussen de mannen staat."

Bekijk hier de video:

02:35