Ga naar de inhoud
EditieNL

Plassen in het zwembad? 'We doen het allemaal'

Michael Phelps Beeld © ANP

Als je tijdens een olympische zwemtraining drie uur in het zwembad ligt, heb je natuurlijk geen tijd om even naar het toilet te gaan. Topzwemmer Michael Phelps biecht op dat alle zwemmers regelmatig in het water plassen.

Michael Phelps is sinds gisteren de meest succesvolle olympiër aller tijden. Maar liefst 21 gouden medailles heeft hij achter zijn naam staan. En als je zo succesvol bent, dan kun je gewoon schaamteloos vertellen dat je in het water plast.

"Als je voor een training drie uur in het water ligt, dan heb je gewoon geen tijd om even naar het toilet te gaan. Iedereen doet het", zei hij tijdens de vorige spelen in een interview in The Wall Street Journal.

Urine is steriel

Volgens Phelps is het heel normaal voor zwemmers om tijdens de training even tegen de muur aan te hangen en een plasje te doen. "Het kan geen kwaad, de chloor in het water maakt alles schoon." Maar is dat ook zo?

"Onze urine is in principe steriel", zegt microbioloog Rijkelt Beumer. "Tenminste, als je geen urineweginfectie hebt. Er zitten geen gevaarlijke stoffen in urine. Maar chloor doet wel van alles met die stofjes. Chloor hecht zich aan stoffen als urine en zweet in zwemwater. Hoe meer erin zit, hoe meer chloor je aan het water moet toevoegen. Ik raad zeker niet aan om te gaan plassen in zwembaden, want door het extra chloor krijg je daar weer last van."

Plasverklikker

Veel mensen denken dat in sommige zwembaden urineverklikkers zitten die het water kleuren wanneer er in geplast wordt. Maar dit is gelukkig een broodje aap, zegt Maarten Keuten van de TU Delft.

"Er bestaat wel iets dergelijks dat we ook in het lab gebruiken, maar daarbij duurt het tien minuten voordat je een kleurreactie ziet. Dan is de dader al lang weg gezwommen naar de andere kant van het zwembad als je een donkere vlek ziet verschijnen." Het werkt wel preventief om zwembadplassers af te schrikken.

Bekijk hier de hele reportage:

Lees meer op rtlnieuws.nl:

En dat is 21: zwemmer Phelps wint nog twee gouden plakken