Ga naar de inhoud
Rijbaanweigeraars

Protesterende scooteraars rijden zonder helm over de snelweg

Ruim zestig snorscooterrijders protesteerden gisteren tegen de nieuwe wet. Beeld © iStock

Het snorscooterprotest in Amsterdam pakte gisteren een stuk groter uit dan gepland. Vanuit verschillende locaties in de stad kwamen meldingen binnen over toeterende scooters die verkeersregels overtraden. "Ik heb ze nog gevraagd om bij ons te blijven", zegt initiatiefnemer Martin Irrgang.

Een flink kabaal klonk gisteren op meerdere locaties in Amsterdam. Daar reden snorscooterrijders toeterend en veelal zonder helm over de weg om te protesteren tegen het feit dat snorscooters in de hoofdstad vanaf 8 april de rijbaan op moeten. Zij zullen dan – met hun 25 kilometer per uur – tussen de auto's moeten rijden en een helm moeten dragen.

Protest

Rond 18.00 uur begon gisteravond het protest op de Haarlemmerweg in Amsterdam-West, met als doel 'de situatie op 8 april na te bootsen'. Ruim zestig mensen reden schreeuwend en toeterend op snorscooters rond. "Het was een mooie mix van verschillende leeftijden en afkomsten", vertelt initiatiefnemer Martin Irrgang aan EditieNL.

De snelweg op

Hoewel het plan was om bij de Bos en Lommerweg weer om te keren, besloten veel 'rijbaanweigeraars' door te rijden naar andere locaties in de stad. Hierbij namen ze het niet zo nauw met de verkeersregels. Zo reden ze door rood en blokkeerden ze een kruispunt. Sommigen gingen zelfs met hun snorscooter de snelweg op.

'Wildebrassen'

Hoewel de 61-jarige initiatiefnemer Martin tevreden is over de opkomst van het protest, vindt hij het jammer dat sommige demonstranten het zo bont hebben gemaakt. "Ik heb ze nog gevraagd om bij ons te blijven, maar ze luisterden niet. Ik denk dat het het leeftijdsverschil is. Die jongeren zijn nogal wildebrassen."

Snorfietsen
Lees ook:
Snorfietsen en snorscooters mogen straks op de rijbaan

Boos over beleid

Martin maakt zich ontzettend kwaad over het nieuwe beleid waardoor snorscooters tussen de 50 kilometer per uur rijdende auto's op de weg belanden. "Ik vind het ongelofelijk", vertelt hij. "Hoe heeft minister Dijksma dit in hemelsnaam kunnen bedenken? Het is levensgevaarlijk."

Zelf is hij niet van plan zich aan de nieuwe regels te houden. "Ik blijf gewoon op het fietspad rijden. Sterker nog: ik ben in staat de borden persoonlijk weg te halen."

Petitie

Boze snorscooteraars doen nog steeds hun best om de Tweede Kamer te overtuigen van hun standpunt. Tot nu toe hebben ze met hun petitie ruim 28.000 van de benodigde 40.000 handtekeningen ingezameld.