Petitie

Studenten strijden voor gratis menstruatiecups voor alle vrouwen

01 april 2019 16:35 Aangepast: 02 april 2019 08:14
Lisa Janssen, Janneke Wijman, Anna Herter en Lotte Geukes (v.l.n.r.) willen dat de menstruatiecup in het basispakket komt.

Gratis menstruatiecups voor alle vrouwen in Nederland. Dat is waar Lisa, Anna, Janneke en Lotte voor strijden. Met hun petitie willen ze de Tweede Kamer overtuigen van hun standpunt. "We hopen dat er draagvlak voor is."

De vier studenten Politicologie & Communication Sciences hebben een duidelijk doel: de menstruatiecup moet in het basispakket. "Voor veel mensen is het makkelijk praten, omdat zij leven in luxe. Maar er zijn in Nederland ook arme families. Die kunnen dit soort middelen niet betalen", zegt Lisa (21) tegen EditieNL.

Milieuvriendelijk

De menstruatiecup is een klein bekertje, gemaakt van rubber of siliconen. Vrouwen kunnen het dragen in de vagina om menstruatiebloed op te vangen. De cup blijft op z'n plek doordat hij vacuüm trekt. De aanschafprijs is hoger dan dat van tampons en maandverband, maar de cup gaat minimaal vijf jaar mee. Bovendien zou hij milieuvriendelijker zijn. De productie van maandverband en tampons kost immers veel water en veroorzaakt CO2-uitstoot.  

Menstruatiecup, tampons en maandverband. Menstruatiecup, tampons en maandverband.

De vrouwen zijn op het idee gekomen tijdens de pauze op school. Ze lieten zich inspireren door de Women's March in Engeland, waar vrouwen streden voor gratis menstruatieproducten. "De regering gaat daar nu investeren in menstruatieproducten voor meisjes op scholen. In Schotland wordt het zelfs al aangeboden", aldus Lisa.

Haalbaar

De studenten richten zich niet alleen op scholieren, maar op alle vrouwen in Nederland. Om het plan haalbaar te maken hebben ze gekozen om zich specifiek te focussen op de menstruatiecup. "Als we ook om maandverband en tampons vragen, wordt het te duur. We hebben bovendien gekozen voor de cup vanwege de gezondheidsvoordelen en omdat-ie beter is voor het milieu."

Handtekeningen

Donderdag hebben de studenten een petitie opgezet. Inmiddels hebben ze zo'n 800 handtekeningen verzameld. Om de petitie aan te kunnen bieden aan de Tweede Kamer hebben ze er echter nog flink wat nodig: daarvoor moeten ze de grens van 40.000 halen. "We hopen dat er genoeg draagvlak voor is", aldus Lisa.

Cijfers

Als een vrouw van haar dertiende tot haar vijftigste menstrueert (37 jaar lang) is ze aan menstruatieproducten het volgende kwijt:

Tampons Een tampon van een A-merk kost 16 eurocent per stuk. Als een vrouw iedere maand ongesteld wordt en per cyclus 24 tampons gebruikt zijn de totale kosten: € 1704,96

Maandverband Maandverband van een A-merk kost 15 eurocent per stuk. Als een vrouw iedere maand ongesteld wordt en per cyclus 24 maandverbanden gebruikt zijn de totale kosten: € 1598,40

Menstruatiecups Een menstruatiecup van een A-merk kost € 28,95 per stuk. De menstruatiecup gaat vijf jaar lang mee. Dan zijn de totale kosten: € 214,23

Simavi, een stichting die opkomt voor kwetsbare en arme mensen, is blij dat er aandacht voor is. "Je hoort er te weinig over", vertelt Hilda Alberda van de stichting. "Ik vind het een goed idee. Het gaat hier om een basisbehoefte. Niet elke vrouw heeft genoeg geld om hulpmiddelen aan te schaffen."

'Liever een vergoeding'

Toch ziet Alberda meer in een algemene menstruatievergoeding. "Wij van Simavi vinden het vooral belangrijk dat vrouwen een keuze hebben. De menstruatiecup is een mooi product, mede omdat hij zo milieuvriendelijk is. Maar niet elke vrouw wil deze gebruiken. Met behulp van een vergoeding zou elke vrouw zelf kunnen kiezen wat ze gebruikt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel vrouwen kunnen moeilijk functioneren tijdens menstruatie: 'Ze praten er niet over'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore