Dolfinarium

Is een verbod op gevangenschap van dolfijnen in Nederland in zicht?

01 april 2019 14:34 Aangepast: 01 april 2019 18:43
Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten wil een verbod op het houden van dolfijnen. Beeld © iStock

Er moet een verbod komen op het houden van dolfijnen in gevangenschap. Daarvoor pleit de Belgische minister Ben Weyts. Als het aan Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten ligt, zal Nederland snel volgen. "Wat het Dolfinarium doet, gaat tegen de natuur in."

Op nog geen vier kilometer van het historisch centrum van Brugge ligt het enige dolfinarium dat Vlaanderen telt: Boudewijn Seapark. Als je het aan Ben Weyts vraagt, is dit park echter snel verleden tijd. De minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Toerisme en Dierenwelzijn pleit voor een 'uitdoofscenario': door te stoppen met het fokken van dolfijnen en geen nieuwe vergunningen te verlenen, zou het park moeten uitdoven.

Stressgevoelige dieren

"Het houden van dolfijnen in gevangenschap heeft geen enkel nut. We laten ze kunstjes doen in ruil voor een paar dode vissen", zegt Weyts in het Vlaamse tv-programma De Zevende Dag. "Dolfijnen zijn stressgevoelige en hyperintelligente dieren. Wij houden ze in een bassin terwijl ze in het echte leven zestig kilometer per dag afleggen en hun natuurlijke habitat 125 vierkante kilometer groot is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dolfijnenshows: onschuldig vermaak of toch niet zo onschuldig?

De Vlaamse dierenrechtenorganisatie GAIA is het eens met het uitdoofplan van de minister. "Het houden van deze zelfbewuste zeezoogdieren mag wat ons betreft wettelijk verboden worden. De leefomstandigheden van de dolfijnen in Brugge zijn zeer ontoereikend en veel te beperkend voor deze dieren, vergeleken met het potentieel aan gedragsontplooïing dat een leven in de vrije oceaan biedt", vertelt voorzitter Michel Vandenbosch.

Nederland

Ook in Nederland moet het gevangenschap van dolfijnen niet kunnen, vindt Tweede Kamerlid Femke Merel Van Kooten van Partij van de Dieren. "Wat ze bij Dolfinarium Harderwijk met de dieren doen, gaat tegen de natuur in. Dolfijnen zijn heel intelligent en niet hiervoor geschikt", vertelt ze aan EditieNL.

Volgens Van Kooten duikt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek op dat haar standpunt ondersteunt. "Dolfijnen zwemmen in vrije zeeën zestig tot honderd kilometer per dag. Ze hebben ook heel hechte sociale structuren: sommigen mogen elkaar echt niet. Toch moeten ze hier kunstjes doen voor dode vis."

De politica is dan ook blij verrast met de stellingname van de Vlaamse minister. "Tot nu toe is onze eigen minister hier niet welwillend over geweest, maar ik hoop dat goed voorbeeld doet volgen."

Poll

EditieNL hield een poll om jullie mening te peilen:

Minder show, meer educatie

Goof Lukken, trendwatcher in leisure & tourism en dierentuinexpert, ziet Dolfinarium Harderwijk minder snel sluiten dan België. "Het hangt heel erg af van de publieke opinie. Wij zijn meer geneigd de Europese richtlijnen hierover te volgen. Ik denk dat het belangrijk is om in dit soort parken minder show en meer educatie aan te bieden. Zeker nu de discussie toeneemt."

Aan EditieNL laat Dolfinarium weten qua bezoekersaantallen niets te merken van de discussie. Volgens het park loopt de Partij van de Dieren op de zaken vooruit. "De minister in België heeft iets geroepen, maar daarmee is het nog geen wet. Eerst nog maar eens zien of ze het daar echt invoeren. Daarbij: ze zijn van harte welkom om hier een keer te komen kijken. Dan zien ze dat we uitstekend voor de dolfijnen zorgen."

Wereldwijd

Ook in andere landen is de gevangenschap van dolfijnen onderwerp van gesprek. Zo werden er eerder al verboden opgelegd in Kroatië, India, Costa Rica en Chili. In Canada heeft de politiek momenteel een fok- en importverbod in overweging, zodat dolfinaria er op termijn verdwijnen.

In de Nederlandse politiek hebben bij een rondvraag in 2016 alleen de Partij van de Dieren en Artikel1 (inmiddels BIJ1) zich tegen gevangenschap van dolfijnen uitgesproken. De organisatie Dolfinarium Vrij is een petitie gestart om een einde te maken aan dolfinaria in Nederland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore