Ga naar de inhoud
EditieNL

Het 'zwarte gat' van topsporters: 'Stap uit je comfortzone!'

Yuri van Gelder Beeld © ANP Photo

Morgen dient het kort geding van Yuri van Gelder tegen NOC*NSF. De kans is groot dat hij niet meer terug de ringen in mag en zijn carrière er als topsporter op zit. Veel topsporters vallen na hun carrière in een zwart gat. Wat doe je daaraan?

Een blijvende blessure, een overtreding of tijd voor pensioen: allemaal redenen om je carrière als topsporter te moeten beëindigen. Het 'zwarte gat' is in de sportwereld een bekend begrip. Het komt vaak voor, maar toch is het een taboe.

Doelen en dromen

Oud-tennister Klaudia Malenovska herkent het gevoel van het zwarte gat. Haar droom was om ooit de Grandslams te kunnen spelen/ te mogen tennissen . "Ik had doelen en zelfs dromen, maar de meesten zijn niet uitgekomen", maar het hoort er volgens Malenovska bij. 

Je hoeft je hier niet voor te schamen, vindt de oud-tennister. "Niemand praat erover omdat je hiermee een bepaalde zwakte zou tonen. Maar het is absoluut geen zwakte."

'Accepteer het, stap uit je comfortzone'

Volgens Malenovska is het heel normaal dat wanneer je stopt met de sport waar je een lange tijd voor geleefd hebt, er een moment komt dat je even niet meer weet wat je moet doen. "Je kunt het niet voorkomen. Als je topsporter bent, zul je moeten accepteren dat dit moment komt."

Er is wel één tip die ze alle sporters, en dus ook Yuri, mee wil geven: "Accepteer het als je in een gat terechtkomt en stap uit je comfortzone. Ga onderzoeken wat je nog meer leuk vindt om te doen, dat doe ik nu ook. Schrijven is voor mij weer een nieuwe uitdaging nu." 

Taboe doorbreken

Malenovska begint een blog waarin ze veel topsporters zal spreken die ooit in het zwarte gat terecht zijn gekomen of er nog inzitten. Op deze manier wil ze het taboe hierover doorbreken. Vanavond gaat de site online en plaatst ze haar eerste post op haar blog

Meer op rtlnieuws.nl: