Meer vrijheid

Circustijger Caruso verhuist van Friesland naar Zuid-Afrika

27 maart 2019 15:45 Aangepast: 27 maart 2019 15:45
Tijger Caruso vertrekt morgen naar Zuid-Afrika Beeld © FELIDA Big Cat Centre

De 12-jarige ex-circustijger Caruso, die vanaf zijn vijfde in een opvangcentrum in Friesland wordt verzorgd, verhuist morgen van Friesland naar Zuid-Afrika. De tijger is 'gezond en mentaal sterk' genoeg om de reis te kunnen maken naar een park waar hij genoeg ruimte heeft om te kunnen rondrennen.

Tijger Caruso werd in 2006 in een Duits safaripark geboren, waarna hij snel daarna werd overgebracht naar een circus. Omdat het welpje 'te lief' was voor het publiek werd hij in 2008 overgebracht naar een opvangcentrum in Friesland. "Die opvangplek hebben wij vijf jaar geleden overgenomen en ook de verzorging van Caruso op ons genomen", zegt Simone Schuls, manager van het FELIDA Big Cat Centre in het Friese Nijeberkoop.

Tandoperaties

In deze vroegere opvang zat Caruso in een erg klein verblijf en hield hij er ernstige gebitsproblemen aan over, vertelt Schuls aan EditieNL. "Hij had enorm veel pijn toen we hem aantroffen. Wij hebben er voor gezorgd dat hij drie tandoperaties heeft ondergaan en hij verhuisde naar een steeds groter verblijf zodat hij gewend raakte aan de ruimte."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Friese dierenopvang laat geredde tijger Sultan inslapen: 'We zijn gebroken'

Inmiddels is Caruso af van zijn chronische tandpijn, is hij gezond en 'mentaal sterk'. En dus ook klaar over de oversteek naar het reservaat Lionsrock van stichting Viervoeters, waar Felida ook onder valt, in Zuid-Afrika. Schuls: "Ik ben zo blij dat we hem beter hebben kunnen maken. Het is een heel andere tijger geworden, dat is heel mooi om te zien."

Semi-wild leven

In het reservaat krijgt de Siberische tijger veel meer ruimte dan hij in Friesland gewend is. Omdat Caruso nooit in het wild heeft geleefd, komt hij nu ook in een park terecht waar een 'semi-wild' leven kan leiden. "Met veel meer ruimte waar hij veel kan rondlopen maar niet hoeft te jagen", zegt Schuls.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drama in London Zoo: zeldzame tijger doodgebeten door mannetje

De tijger krijgt voor de vlucht naar Zuid-Afrika geen verdoving. De verzorgers hebben hem kennis laten maken met zijn transportkist en hij heeft er al in rondgelopen. Schuls: "Hij kent zijn kist al en zijn geur hangt er al in. Het is heel fijn dat we hem niet hoeven te verdoven, dat scheelt heel veel stress voor hem."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore