Ga naar de inhoud
Alleen op recept

Huisarts waarschuwt: geef je zieke kind geen ibuprofen

"Kinderen zijn extra vatbaar voor de ernstige bijwerkingen van Ibuprofen" Beeld © iStock

Een Amsterdamse huisarts ziet te vaak ouders in zijn praktijk die de pijnstiller ibuprofen aan hun zieke kind geven. Volgens hem weten de ouders niet dat ibuprofen gevaarlijk kan zijn voor het kind. Zijn oplossing? Maak het medicijn alleen op recept verkrijgbaar.

Heeft een kind koorts dan geven heel wat ouders hun kind ibuprofen om de koorts naar beneden te krijgen. Huisarts Rutger Verhoeff uit Amsterdam ziet het zeer regelmatig voorbij komen in zijn praktijk. "Dit moet echt veranderen. Ouders denken dat het niet schadelijk is omdat het gewoon verkrijgbaar is bij de drogist en in de supermarkt", zegt Verhoeff tegen EditieNL.

Verslavende
Lees meer:
Verslavende pijnstillers aangepakt: niet zomaar herhaalrecept

Volgens Verhoeff is de pijnstiller gevaarlijk voor kinderen omdat zij extra vatbaar zijn voor de ernstige bijwerkingen van de pijnstiller. "Door hun lage afweer en vanwege het feit dat zieke kinderen niet goed drinken en eten, is het voor hen extra gevaarlijk. De bijwerkingen kunnen ernstig zijn: maagzweren en maagbloedingen", zegt Verhoeff. "Volwassenen stoppen met ibuprofen als ze klachten krijgen, maar een baby of peuter kan dat natuurlijk niet vertellen."

Maagzweren en maagbloedingen

Of door het gebruik van Ibuprofen het aantal kinderen met ernstige bijwerkingen als maagzweren en maagbloedingen stijgt, is bij Verhoeff niet bekend. "Dat zijn kinderen die eigenlijk direct naar de kinderarts gaan dus die zie ik zelf niet. Ik heb daar dan ook geen cijfers over. Ik weet wel dat kinderartsen er naar vragen als ze zieke kinderen op het spreekuur krijgen."

Mannen
Lees ook:
Mannen opgelet: langdurig gebruik pijnstiller ibuprofen kan leiden tot impotentie

Om dit 'gevaarlijke gebruik' een halt toe te roepen, pleit Verhoeff ervoor dat ibuprofen voor kinderen alleen nog op recept verkrijgbaar moet zijn. Daarna 'zouden we verder kunnen kijken', zegt Verhoeff. "Ouderen zijn ook extra kwetsbaar voor ibuprofen omdat ze een verminderde nier- en leverfunctie hebben. Dus het zou goed zijn als het voor iedereen op doktersrecept is."

Aparte status

De KNMP, de beroepsorganisatie van apothekers, begrijpt de opinie van huisarts Verhoeff. In een reactie laat de KNMP weten dat ze willen dat de pijnstillers de status UA krijgen: Uitsluitend Apotheek. "Voor kinderen én volwassenen. Bij de apotheek krijgen gebruikers deskundig advies, worden ze gewezen op eventuele bijwerkingen en wordt de interactie met eventuele andere middelen beoordeeld." Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is hier ook voorstander van: ofwel op recept of met de status UA.

Ibuprofen
Lees ook:
Ibuprofen niet zo onschuldig: 'Het is mooi en roze, maar zeker geen snoepgoed'

Volg de instructies

Het College Ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) blijft bij zijn eerdere beslissing om ibuprofen in verschillende sterktes en hoeveelheden beschikbaar te maken bij de drogist en apotheek. "Ibuprofen is uitsluitend bedoeld voor kortdurend gebruik in lage doseringen. Om medicijnen zo veilig mogelijk toe te passen moeten ze goed, dat wil zeggen: volgens de instructies, worden gebruikt", zegt het CBG in een reactie.

Bovendien wijst het College er op dat ibuprofen in tablet-vorm alleen voor kinderen vanaf 7 jaar beschikbaar is, te beginnen met 100 mg per dosis. "Specifiek voor kinderen jonger dan 7 jaar is er een drank waarmee er heel laag kan worden gedoseerd, waardoor deze kinderen tussen de 20 en 100 mg per keer binnen krijgen." Ter vergelijking: een ‘volwassen’ dosis is 400 mg per keer.

Waarschuwing voor uitdroging

Eventuele risico’s zijn volgens het CBG 'voldoende afgedekt' omdat er in de bijsluiter expliciet wordt gewaarschuwd voor uitdroging en de kans op een verslechterde nierfunctie. "Bovendien is het advies: als de klachten na maximaal 3 dagen niet verbeteren dat ouders contact opnemen met hun arts."

Er zijn dan ook geen aanwijzingen volgens het CBG dat er voorlopig iets verandert in de beschikbaarheid van Ibuprofen. Huisarts Verhoeff is niet overtuigd en gaat door met zijn pleidooi. "Ouders moeten echt bewuster worden. Geef gewoon paracetamol tegen de koorts of gewoon helemaal niks."

Bijwerkingen ibuprofen

Bijwerkingencentrum Lareb zegt de afgelopen vijftien jaar enkele tientallen meldingen van vermoedens van bijwerkingen bij kinderen van 0 t/m 16 jaar te hebben ontvangen. De gemelde bijwerkingen zijn zeer divers: vaak gaat het om maag- en darmklachten en huiduitslag. Ook is er een aantal ernstige bekende bijwerkingen gemeld zoals nierklachten, overgevoeligheid en heftige huidreacties.

Bron: Lareb

Bekijk hier de video:

02:37