Hersenkraker

AIVD-kerstpuzzel foutloos gemaakt door nieuwkomer

27 maart 2019 11:08 Aangepast: 27 maart 2019 11:57
Opgave: We zoeken twee namen, wie zijn het? Beeld © AIVD

Misschien wel de moeilijkste puzzels van het jaar, de AIVD-kerstpuzzel, is afgelopen jaar door meerdere puzzelaars foutloos gemaakt. In totaal stuurden 1085 mensen of teams de puzzel in, dat zijn er bijna dubbel zoveel als vorig jaar toen 550 deelnemers de pittige puzzel opstuurden.

De winnaar van de achtste editie van de kerstpuzzel van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is dit jaar een team dat niet eerder deze hersenkraker heeft gewonnen. Het team behaalde 102 punten, 100 punten plus bonuspunten. Het is maar één keer eerder voorgekomen dat de puzzel foutloos werd gemaakt.

Bonuspunten

De vorige winnaar, die niet alleen vorig jaar won maar ook de twee jaren daarvoor, heeft de puzzel ook dit jaar goed gemaakt. Hij belandde in de top-3. "Dit team heeft gewonnen omdat ze met de bonuspunten extra punten hebben gekregen", zegt de woordvoerder van de AIVD. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Kun jij de 'moeilijkste puzzel van het jaar' oplossen? AIVD deelt hersenkraker

De winnaar krijgt een 'felbegeerde beker' en een plekje in de prestigieuze Club van 100. Of het team ook eeuwige roem krijgt, ligt in hun eigen handen. De AIVD maakt de identiteit van de winnaars niet bekend. "Dat is niet aan ons. De vorige winnaar heeft er zelf voor gekozen om zichzelf bekend te maken. Ik weet niet of deze winnaars dat ook gaan doen", zegt de woordvoerder.

Pittig ding

Volgens de woordvoerder zit het geheim van het oplossen van 'dit pittige ding' in 'goede samenwerking'. "Als je met een groep bent waarin meerdere personen verschillende competenties en expertises - van taalkundige tot mathematische - hebben, dan zit je goed."

Heb je de puzzel goed gemaakt, dan bewijs je daar in ieder geval mee dat je logisch kan nadenken. De AIVD wil nog wel even benadrukken dat de puzzel geen manier is om slimme mensen te werven. "Daarvoor doen we het niet. Maar als je 'm goed hebt opgelost, kan het natuurlijk geen kwaad om dat op je CV te vermelden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore