Veiligheid voorop

Zeeuwse hardloopwedstrijd verbiedt oordopjes: 'Om ongelukken te voorkomen'

26 maart 2019 17:09 Aangepast: 26 maart 2019 18:43
Bij de Oosterscheldeloop mag niemand oortjes dragen. Beeld © iStock

Hardlopen met muziek in je oren is levensgevaarlijk, vindt de organisatie van de Oosterscheldeloop. Daarom is het tijdens deze hardloopwedstrijd in Zeeland verboden om oordopjes te dragen. "We willen geen risico lopen."

Wie tijdens het hardlopen muziek luistert, hoort minder goed wat er om hem of haar gebeurt. Daarom doet de organisatie van de Oosterscheldeloop oordopjes in de ban. "Hiermee willen we ongelukken voorkomen", zegt organisator Huib Boogert van atletiekvereniging AV'56 tegen EditieNL.

Gele kaart

"Daarnaast kregen we tijdens de Wallenloop in Goes van snelle atleten de klacht dat andere lopers hen niet hoorden schreeuwen om aan te kant te gaan. Daardoor konden ze niet goed passeren", aldus Boogert.

Het verbod is volgens Boogert nodig omdat het parcours van de Oosterscheldeloop niet verkeersvrij is. "Lopers kunnen zomaar auto's of tractors tegenkomen." Wie toch betrapt wordt met muziek in zijn oren, kan rekenen op een gele kaart.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kan iedereen hardlopen? 'Er komt veel meer bij kijken dan een mooi trainingspakje'

Onverantwoord

Dat veel hardlopers individueel ook met muziek lopen, vindt Boogert onverantwoord. "Als je in je eentje loopt, vind ik al helemaal dat je je muziek moet uitzetten. Je bent dan reddeloos als er iets gebeurt. In wedstrijdverband kan iemand je nog waarschuwen of helpen."

Verbaasd

Imo Muller, marketing director van Runners World, is verbaasd over het verbod. "Bij professionele wedstrijden komt zo'n verbod wel vaker voor, maar dat heeft andere redenen – bijvoorbeeld omdat coaching tijdens de run verboden is. Maar bij een wedstrijd op de gewone weg heb ik er nog nooit van gehoord."

Ieder voor zich

Hoewel hij de argumenten van de Oosterscheldeloop begrijpt, denkt Muller zelf dat hardlopen met oortjes wel kan. "Mensen moeten het zelf weten. Als je een straat oversteekt, kun je beter je muziek afzetten of een oortje uitdoen, want dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Maar in principe moet het kunnen. Wij maken zelfs een podcast die mensen motiveert tijdens het lopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TechGirl Hacks: zo raken je oortjes nooit meer in de knoop

'Wielrennen is gevaarlijker'

Wielrennen met oortjes is het volgens hem een ander verhaal. "Dat is gevaarlijker. Tijdens het fietsen ga je een stuk sneller en neem je echt deel aan het verkeer. Dan is het not done."

Gemengde reacties

Tot nu toe klinken er gemengde reacties op het verbod. Organisator Huib Boogert: "Ze variëren van 'Wat een flauwekul' tot 'Dit hadden ze al veel eerder moeten doen'. Ach, het maakt ons niet zoveel uit. Wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de deelnemers. En ook voor de rest van het verkeer is het veiliger."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore