Oproep allergieplatform

'In openbare ruimtes moet standaard een Epipen aanwezig zijn'

25 maart 2019 16:51 Aangepast: 26 maart 2019 13:34
Stefanie en haar zoon Thijmen, die de Epipen vijf keer heeft moeten gebruiken.

Epipennen, met daarin adrenaline tegen een allergische reactie, zouden standaard op openbare plaatsen beschikbaar moeten zijn. Dat vindt Marloes Collins van het Allergieplatform. "Je kan er levens mee redden."

Ze reageert hiermee op een facebookbericht van de Amerikaanse moeder Julie Ferrier Berghaus. Zij riep iedereen op om niet terughoudend te zijn met het gebruik van de Epipen. Bij haar dochtertje was het namelijk niet te zien dat ze een allergische reactie had terwijl haar toestand kritiek werd. 

Omdat de allergieverschijnselen dus niet altijd direct zichtbaar zijn, zijn veel mensen afwachtend met het gebruik van de zogenoemde adrenaline auto-injector.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

School pindakaasvrij om allergische kinderen goed idee? 'Ik vind het fantastisch'

'Gevolgen worden onderschat'

"Vaak wordt gedacht: ik kijk het nog even aan. Terwijl het levens kan redden. Het kan bovendien helemaal geen kwaad kan om de adrenaline auto-injector te gebruiken – zelfs niet als je kerngezond bent. Gebruik hem liever te veel dan te weinig", legt Marloes Collins van het Allergieplatform uit aan EditieNL. "Toch zie ik vaak jongeren die er – ondanks hun allergie – geen bij zich hebben. De gevolgen worden zwaar onderschat."

Acute allergische reactie

Met een adrenaline auto-injector kan zelfstandig adrenaline worden geïnjecteerd als er levensbedreigende acute allergische reacties optreden – bijvoorbeeld voor noten of bijensteken. Met behulp van deze injectie versnelt de hartslag, verhoogt de bloeddruk en vernauwen de bloedvaten. De Epipen – zoals veel mensen de injector kennen – is één van de verschillende varianten.

Volgens Marloes Collins van het Allergieplatform zou het verstandig zijn als openbare ruimtes zoals gemeentehuizen en sportclubs voortaan allemaal een adrenaline auto-injector aanschaffen. "Er zijn tienduizenden mensen met ernstige allergenen – niet alleen voor voedsel, maar ook voor insecten. Het lijkt me daarom een goed plan als openbare plaatsen zich voorbereiden op noodsituaties."

Blij met de aandacht

Stefanie Adelaar is blij met de aandacht. Haar 9-jarige zoon Thijmen heeft last van extreem allergische reacties als hij in aanraking komt met pinda's en noten. Tot nu toe heeft hij vijf keer de Epipen moeten gebruiken. "Godzijdank ben ik er elke keer bij geweest. Het rare is dat geen van die keren hetzelfde was. Soms voelde hij zich alleen misselijk, andere keren was het erger. Zelf herkent hij het inmiddels wel wanneer het raak is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amy lag vijf jaar in het ziekenhuis door een notenallergie, en nu is ze 'eindelijk thuis'

Thijmen heeft ook aan zijn klasgenootjes uitgelegd hoe de adrenaline auto-injector werkt. "Maar je kan je niet voorbereiden op de paniek. Na het gebruik van de Epipen wordt hij hysterisch druk. Soms spelen de symptomen na de injectie ook weer opnieuw op. Dat komt omdat je met de injectie alleen de reactie onderdrukt. Daarom heeft hij er altijd twee bij zich."

Niet ingewikkeld

Het lijkt Adelaar een goed plan om de auto-injector beschikbaar te stellen in openbare ruimtes. Toch zouden mensen volgens haar dan wel beter moeten worden ingelicht over het gebruik ervan. "Veel mensen hebben er nog te weinig kennis over." Volgens Collins van het Allergieplatform hoeft dit echter geen probleem te zijn. "Het gebruik is niet ingewikkeld. De gebruiksaanwijzingen staan op de pen zelf."

Reactie BOinK

BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, juicht het toe wanneer de Epipen de kinderopvang voor kinderen met een allergie nog veiliger kan maken. Het is wel belangrijk om in overleg met de ouders en GGD vast te leggen wanneer de Epipen wel of niet moet worden gebruikt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore