Ga naar de inhoud
Miskoop

Wat als je huis toch geen droomhuis is? 'Geluidsoverlast hoef je vaak niet te melden'

De vraag is: staat een gebrek het normaal gebruik van de woning in de weg? Beeld © iStock

Stel, je bent dolblij want je hebt je droomhuis voor een mooie prijs op de kop getikt. Maar eenmaal in je nieuwe huis, blijk je zoveel last te hebben van de stank van een naburige varkensstal dat je geen raam kunt open zetten. Wat kun je als nieuwe bewoner dan nog doen?

De familie Duin was vorige week volop in het nieuws, of beter gezegd: het uitzicht van het jonge gezin was het gesprek van de dag. "Ik dacht een droomhuis te hebben gekocht", vertelde Kim Duin aan RTL Nieuws. "Maar nu blijkt dat we uitkijken op een homo-ontmoetingsplek, vanuit de kinderkamer." Duin ontdekte het pikante bosje pas in februari, toen het even lekker weer was. Hun vragen aan Rijkswaterstaat, die eigenaar is van het bosje langs de A7, bleven tot nu toe onbeantwoord.

Gezin
Lees meer:
Gezin boos na aankoop huis: 'We kijken uit op een homo-ontmoetingsplek'

"Ik had een aankoopmakelaar", zegt Kim Duin tegen EditieNL. "Die had iets moeten zeggen over deze ontmoetingsplek. Ik ben zelf een aantal keren naar het huis gaan kijken, maar je staat er toch niet bij stil dat dit kan gebeuren?" Op dit moment probeert de familie Duin via haar rechtsbijstandverzekering te zorgen dat er iets aan de plek voor hun huis gebeurt.

Wonen naast twintig studenten 

Hoe sneu de situatie van de familie Duin ook is, uniek is hij zeker niet. Dat weet ook Anneke van Kesteren van Het Juridisch Loket. "Ik ken bijvoorbeeld een situatie waar iemand ergens ging wonen en toen pas merkte dat er een varkensstal in de buurt zat. De vraag is wat een verkoper de nieuwe kopers moet vertellen. Vaak hoef je geluidsoverlast niet te melden, tenzij er een huis met daarin twintig studenten naast je zit", zegt Van Kesteren tegen EditieNL.

'Horrorhuis'
Lees ook:
'Horrorhuis' in Vlissingen is verkocht

Van Kesteren wijst ook op de ‘onderzoeksplicht’ van kopers van een nieuwe woning. "Het wordt aangeraden om een bouwkundig onderzoek te laten doen. Maar daarnaast kun je ook bij de buren informatie opvragen en ga ’s avonds eens langs om te kijken hoe het huis en de omgeving er dan bij liggen", zegt Van Kesteren.

Lekkend dak

Volgens Van Kesteren gaat om het om de vraag of een gebrek het normaal gebruik van de woning in de weg staat. "Een woning moet alles bezitten wat een huis nodig heeft om er goed in te kunnen wonen. Een homo-ontmoetingsplek is geen lekkend dak. Als deze plek nieuw was geweest en de gemeente wilde het net instellen, dan had je inspraak gehad. Nu niet echt. Het is altijd een schimmig gebied."

Ook NVM Makelaars wijst op de onderzoeksplicht en daarmee op de eigen verantwoordelijkheid van de kopers. "Als makelaar zijn we afhankelijk van de informatie die de verkoper verstrekt."

Bekijk hier de video:

03:08