EditieNL

Dineren in het diepe in Noorwegen: overal vissen, ook op je bord

22 maart 2019 14:25 Aangepast: 22 maart 2019 14:31
Al 7.000 reserveringen bij restaurant Under, in Noorwegen. Beeld © Reuters

Een invloedrijke krab zong het al eens: "Het is hier zo mooi beneden, dat vind je daar boven niet." Reden voor twee Noorse broers om een restaurant te openen waar je onder de zeespiegel kunt dineren. "We verwachten jaarlijks rond de 12.000 gasten voor het diner."

Dat zegt ondernemer Gaute Ubostad, een van de uitbaters van restaurant Under (Engels voor 'onder', Noors voor 'wonder'). Under is het eerste onderwaterrestaurant in Noorwegen. Wereldwijd zijn er maar een handjevol etablissementen met een vergelijkbaar concept. 

Tussen de vissen

De verwachting van Ubostad lijkt geen hoogmoed. Begin april opent Under zijn deuren, en er hebben inmiddels zo'n 7.000 gasten een tafeltje gereserveerd, tussen de vissen. Er kunnen veertig gasten per shift eten; geïnteresseerden moeten dus geduld hebben.

En ook een dikke portemonnee. Een 18-gangendiner gaat je zo'n 3.700 Noorse kronen kosten, omgerekend zo'n 385 euro. Op het menu vind je vooral vis en andere zeegerelateerde ingrediënten.

'Het voelt echt'

Een bezoekje aan Under voelt alsof je een sauna binnenloopt, volgens journalisten van persbureau Reuters, die al een kijkje namen. De met houten planken bespijkerde entree verbergt een acht meter lange trap, die naar het onderwatergedeelte leidt. 

Die afdaling is 'een fascinerende ervaring', volgens architect Kjetil Traedal Thorsen. "Dat grote raam is niet als een aquarium. Het voelt echt." 

View this post on Instagram

A nice day at under! @rolfsteinar

A post shared by Under (@underlindesnes) on

`